Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( αεροπορική σύνδεση αθήνας - βεγορίτιδας! :: 15/2/2006 19:09:01) 

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση είχε σχεδιαστεί να γίνει την Καθαρά Δευτέρα, στις 6 Μαρτίου, με τη συμμετοχή του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως υπουργού Τουρισμού, ωστόσο ο προχτεσινός ανασχηματισμός ίσως μεταθέσει χρονικά την πρώτη αυτή πτήση.

Σύντομα η πρώτη πτήση με υδροπλάνο 19 θέσεων

Αεροπορική σύνδεση Αθήνας - Βεγορίτιδας!

Της ΦΑΝΗΣ ΧΑΡΙΣΗ

Σε πίστα προσγείωσης και απογείωσης υδροπλάνων θα μεταμορφωθεί σε λίγο καιρό η λίμνη Βεγορίτιδα, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του δήμου της περιοχής και της ελληνοκαναδικής εταιρείας -που ήδη δραστηριοποιείται στη χώρα- υπό τη σκέπη μάλιστα του υπουργείου Τουρισμού.

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση είχε σχεδιαστεί μάλιστα να γίνει την Καθαρά Δευτέρα, στις 6 Μαρτίου, με τη συμμετοχή του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως υπουργού Τουρισμού, ωστόσο ο προχτεσινός ανασχηματισμός και η ανάληψη του συγκεκριμένου υπουργικού θώκου από την κ. Φάνη Πετραλιά ίσως μεταθέσει χρονικά την πρώτη αυτή πτήση.

"Η περιοχή μας αναπτύσσεται γύρω από τον τουρισμό, αφού δίπλα μας έχουμε το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν, τον οικισμό του Αγίου Αθανασίου, το ανεμοδρόμιο, την πίστα μότο κρος αλλά και άλλες ομορφιές. Αυτό όμως που δεν έχουμε είναι οδικό δίκτυο. Δυστυχώς, η Εγνατία οδός δεν περνάει από τα μέρη μας και το υπάρχον οδικό δίκτυο δεν είναι και τόσο καλό. Έτσι αποφασίσαμε να δώσουμε άλλη πνοή στην περιοχή, όταν μάθαμε ότι ήρθε στη χώρα μας εταιρεία με υδροπλάνα. Η λίμνη υπάρχει, γιατί να μην την εκμεταλλευτούμε;", τόνισε ο δήμαρχος Βεγορίτιδας Μιχάλης Γεωργίου.

Η εταιρεία "Air Sea Lines", που εδρεύει στην Κέρκυρα και αναμένεται να δημιουργήσει εγκαταστάσεις και στην Αθήνα, εκτελεί ήδη πτήσεις με υδροπλάνα από το νησί των Φαιάκων προς τους Παξούς, τους Αντιπαξούς, Γιάννινα και Πάτρα. Η πρώτη πτήση προς τη λίμνη Βεγορίτιδα θα ξεκινήσει μάλιστα από την Κέρκυρα.

"Οι πτήσεις θα γίνονται από την Αθήνα, γιατί εκεί θα δημιουργήσει και εγκαταστάσεις η εταιρεία. Εκτός από το τουριστικό ενδιαφέρον, υπάρχει το σκεπτικό να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των γύρω περιοχών. Για παράδειγμα η Πτολεμαΐδα απέχει μόλις 15 λεπτά από τη λίμνη. Σκεφτείτε ότι ένας που θέλει να πάει στην Αθήνα αεροπορικώς, πρέπει να κατέβει στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ενώ μόλις αρχίσουν οι πτήσεις με το υδροπλάνο, θα είναι πιο εύκολο και πιο οικονομικό για αυτόν", επισήμανε ο δήμαρχος.

Τα υδροπλάνα είναι 19 θέσεων και σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τους κανόνες ασφαλείας χρειάζονται έναν υδάτινο διάδρομο μόλις 180 μέτρων για να προσγειωθούν και να απογειωθούν.

Η λίμνη Βεγορίτιδα είναι η μεγαλύτερη της χώρας, καθώς η επιφάνειά της παρά την υπεράντληση φτάνει τα 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το βάθος της ξεπερνά τα 50 μέτρα.