Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( συναγερμός για να μην εξαπλωθούν τα κρούσματα :: 9/2/2006 20:50:46) 

ΥΠΟΠΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΟΝ ΔΟΥΝΑΒΗ

Συναγερμός για να μην εξαπλωθούν τα κρούσματα

Προσπάθειες για την αποτροπή της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, μια και εμφανίζονται καθημερινά νέα κρούσματα. Μια νέα πιθανή εστία της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε στο χωριό Σαλτσιοάρα στο Δέλτα του Δούναβη, όπου οι εξετάσεις έδειξαν ότι έξι κοτόπουλα έχουν μολυνθεί από τον ιό Η5, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

"Τα έξι κοτόπουλα που προσβλήθηκαν από τον ιό προέρχονται από τον ίδιο ορνιθώνα", επισημαίνεται στην ανακοίνωση, διευκρινίζοντας πως τα δείγματα εστάλησαν στο Βουκουρέστι για περισσότερες αναλύσεις. Στο μεταξύ, οι τοπικές αρχές προχώρησαν στη θανάτωση όλων των πουλερικών του χωριού.

Παράλληλα από το Άμστερνταμ το ολλανδικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι από το Μάρτιο θα είναι απαραίτητο να περιορίζονται σε κλειστούς χώρους τα πουλερικά, για να προληφθεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών από τα αποδημητικά πουλιά στα ντόπια πουλερικά. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να υποτιμούν την απειλή της γρίπης των πτηνών και θα πρέπει να λάβουν κάθε μέτρο πρόληψης, για να αποτρέψουν ένα ξέσπασμα της νόσου στα πουλερικά, δήλωσε Γκους Κοχ, ειδικός στη γρίπη των πτηνών στο Κεντρικό Ινστιτούτο για τον Έλεγχο των Ασθενειών των Ζώων της Ολλανδίας.

Τι λέει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων (OIE) θεωρεί ότι η Νιγηρία είναι πιθανόν να χρειαστεί την εφαρμογή προγράμματος εμβολιασμού των πουλερικών για να καταπολεμήσει τη διάδοση του στελέχους H5N1 της γρίπης των πτηνών, που εντοπίστηκε σε αγρόκτημα στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον τέσσερα αγροκτήματα στη βόρεια και κεντρική χώρα έχουν προσβληθεί από το θανατηφόρο στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών και τέθηκαν σε καραντίνα.

Όσον αφορά το Ιράκ, ιατρικές πηγές ανακοίνωσαν σήμερα ότι οκτώ άνθρωποι για τους οποίους υπάρχει υποψία ότι έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών νοσηλεύονται στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Δύο νεαρές γυναίκες από την Ινδονησία νοσηλεύονται σε ειδική πτέρυγα νοσοκομείου στην Τζακάρτα μετά τη διαπίστωση, κατόπιν εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα, ότι πάσχουν από τον ιό H5N1.