Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( κίνδυνος απώλειας κονδυλίων για το περιβάλλον :: 9/2/2006 22:10:07) 

Κίνδυνος απώλειας κονδυλίων για το περιβάλλον

- Νέας γενιάς γεωπεριβαλλοντικά μέτρα αναφέρει η επίτροπος Γεωργίας κ. Μπόελ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-2013 η επίτροπος επισημαίνει ότι οι αγροπεριβαλλοντικές δράσεις θα χαρακτηρίζονται από σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής τους, από νέες αυστηρότερες υποχρεώσεις για τα κράτη-μέλη. Οι διοικήσεις των κρατών-μελών οφείλουν να προχωρήσουν μέσα στο 2006 στο σχεδιασμό και τη δημιουργία των κατάλληλων εθνικών ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι θα διαχειρίζονται τους πόρους για τον τομέα του αγροπεριβάλλοντος. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει άμεσος κίνδυνος απώλειας των αντίστοιχων κονδυλίων, τα οποία σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζονται για την Ελλάδα σε τουλάχιστον 550 εκατομμύρια ευρώ.

- Γενική έλλειψη προόδου στα ζητήματα πάταξης της διαφθοράς, της αδιαφάνειας και της γενικότερης περιβαλλοντικής αδιαφορίας του κράτους, που αποτελούν κύρια μάστιγα για το περιβάλλον στη χώρα μας, διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια διημερίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με θέμα "Η κοινωνία πολιτών και η εφαρμογή του περιβαλλοντικού δικαίου".

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, μεταξύ των οποίων και οι αντιπρόεδροι του Συμβουλίου Επικρατείας κ.κ. Μενουδάκος και Ρίζος και η βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη Χρύσα Χατζή, το κλειδί για την καλύτερη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας βρίσκεται στα χέρια των πολιτών. Παραδείγματα για τη συγκεκριμένη περίπτωση αποτέλεσαν οι κινητοποιήσεις για την αποτροπή της εκτροπής του Αχελώου και της παράνομης λειτουργίας ατμοηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ Κοζάνης.