Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( υποσχέσεις στήριξης ανέργων στη νάουσα :: 9/2/2006 21:42:27) 

Υποσχέσεις στήριξης ανέργων στη Νάουσα

Ο Γ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι "προωθείται άμεσα" νομοθετική ρύθμιση για προγράμματα συνταξιοδότησης

Μέτρα στήριξης για το νομό Ημαθίας και κυρίως τη Νάουσα, όπου η ανεργία καλπάζει, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, τα οποία περιλαμβάνουν τρεις άξονες για όλες τις κοινωνικές βαθμίδες.

Ειδικότερα για τη Νάουσα άμεσα θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για την υλοποίηση προγράμματος συνταξιοδότησης για τους απολυμένους ανέργους από τα Κλωστήρια οι οποίοι θα μπορούν, μέχρι 31/12/2007, να συνταξιοδοτούνται εφ' όσον έχουν 7.500 ημέρες ασφάλισης και ηλικία τουλάχιστον 50 ετών. Θα προκηρυχθούν 80 θέσεις μερικής απασχόλησης με άμεση προτεραιότητα στους απολυμένους που προέρχονται από ομαδικές απολύσεις.

Επίσης δρομολογούνται δύο νέες δράσεις ενίσχυσης της νεανικής και της γυναικείας επιχειρηματικότητας, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ), ύψους 3 εκατ. €. Μέσω αυτών των προκηρύξεων θα επιδοτηθούν με 55% η ίδρυση νέων επιχειρήσεων στο νομό από νέους επιχειρηματίες (με διεύρυνση ορίου ηλικίας στα 49 έτη και δυνατότητα ύπαρξης εταίρων μεγαλύτερης ηλικίας μέχρι ποσοστού 49% στο εταιρικό σχήμα) και η ίδρυση νέων επιχειρήσεων στο νομό από γυναίκες (με δυνατότητα ύπαρξης μη επιλέξιμων εταίρων μέχρι ποσοστού 49% στο εταιρικό σχήμα).

Η υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER στις ορεινές περιοχές της επαρχίας Νάουσας, ύψους 3 εκατ €. Ειδικότερα, θα ενισχυθούν παρεμβάσεις αγροτικού τουρισμού, καθώς και παρεμβάσεις ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ειδικές δράσεις του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤEΜΠΜΕ) και συγκεκριμένα κάλυψη (εγγυοδοσία) των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων επιχειρηματικών δανείων με το ανώτατο ποσοστό κάλυψης (65% και 70% αντιστοίχως). Για την επανένταξη ανέργων θα διατεθούν 11 εκ. ευρώ και αφορά χίλια άτομα.

Στροφή στον τουρισμό

Επιπλέον θα ενισχυθεί ο τριτογενής τομέας για την αξιοποίηση των παραγωγικών πόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται:

- Η εκπόνηση ειδικού προγράμματος για την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού στο Νομό Ημαθίας, από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

- Η ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού με προορισμό το Νομό Ημαθίας.

- Η βελτίωση μιας σειράς βασικών και συνοδευτικών υποδομών για την τουριστική αξιοποίηση και εκμετάλλευση του χιονοδρομικού κέντρου 3-5 Πηγάδια και της δασικής έκτασης 72.000 στρεμμάτων που το περικλείει.

- Η βελτίωση - ανάπλαση του δρόμου Νάουσα- Αγ. Νικόλαος, με κατασκευή πεζόδρομου - ποδηλατοδρόμου.

- Η ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου.

- Η επέκταση του έργου της Αστικής Ανάπτυξης στον ποταμό Αράπιτσα.

- Η προώθηση δράσεων τουριστικής προβολής της ευρύτερης περιοχής της Νάουσας σε συνεργασία με τον ΕΟΤ.

- Η δημιουργία Γραφείου Υποστήριξης Τουρισμού του ΕΟΤ στη Νάουσα.