Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "κυκλώματα μεσαζόντων για τις άδειες παραμονής" :: 15/2/2006 20:50:31) 

Για "κατευθυνόμενα παράπονα" εναντίον του κάνει λόγο ο διευθυντής αστικής κατάστασης αλλοδαπών και μετανάστευσης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Σαριγιαννίδης, με αφορμή το αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς τον υπουργό Εσωτερικών για απομάκρυνση του κ. Σαριγιαννίδη από τη θέση του.

Καταγγελία του διευθυντή της διεύθυνσης Αλλοδαπών της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

"Κυκλώματα μεσαζόντων για τις άδειες παραμονής"

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑΚΟΥΒΗ

"Κατευθυνόμενα παράπονα" εναντίον του από "μικροσυμφέροντα μεσαζόντων" καταγγέλλει ο διευθυντής αστικής κατάστασης αλλοδαπών και μετανάστευσης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Σαριγιαννίδης, με αφορμή τη χθεσινή δημοσιοποίηση αιτήματος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς τον υπουργό Εσωτερικών για απομάκρυνση του κ. Σαριγιαννίδη από τη θέση του.

Η κόντρα μεταξύ του κ. Σαριγιαννίδη και των δικηγόρων αφορά τον τρόπο διεκπεραίωσης των αιτήσεων που καταθέτουν οι αλλοδαποί μετανάστες για τη χορήγηση αδειών παραμονής και εργασίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο κ. Σαριγιαννίδης αναφέρει ότι πράγματι άλλαξε ο τρόπος διεκπεραίωσης των αιτήσεων που υποβάλλουν οι αλλοδαποί. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η όλη διαδικασία γίνεται σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τους νόμους και ότι τα μέτρα που λήφθηκαν και οι αλλαγές που έγιναν αποσκοπούσαν αποκλειστικά στην αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς.

Στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Σαριγιαννίδης περιγράφει λεπτομερώς πώς λειτουργούσαν μέχρι πρότινος τα "κυκλώματα μεσαζόντων" που εκμεταλλεύονταν τους αλλοδαπούς:

"Τα μικροκυκλώματα μεσαζόντων αποσκοπούσαν, είτε μέσω πιέσεων είτε με άλλους άνομους τρόπους, να παραβιάζουν τη σειρά προτεραιότητας, να παρακάμπτουν τις ουρές αναμονής και να επιτυγχάνουν τη διεκπεραίωση νεότερων χρονικά υποθέσεων, καθιστώντας ανενεργές και ανεπεξέργαστες παλαιότερες υποθέσεις, αποσπώντας σύμφωνα με φήμες σημαντικά χρηματικά ποσά από τους ενδιαφερόμενους ταλαιπωρημένους και απελπισμένους αλλοδαπούς", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πολυσέλιδη ανακοίνωση.

Και συνεχίζει ο κ. Σαριγιαννίδης: "Λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατούσε… οι επιτήδειοι μεσάζοντες είχαν αποκτήσει πρόσβαση ακόμη και στο αρχείο της υπηρεσίας και έφθαναν πολλές φορές στο σημείο να αποσύρουν φακέλους από το αρχείο και να τους προωθούν για επίσπευση των υποθέσεων. Οι συναλλαγές αυτές μεταξύ μεσαζόντων και αλλοδαπών πραγματοποιούνταν στους διαδρόμους και στον αύλιο χώρο της υπηρεσίας ή των δήμων, όπου ο μεσάζων παραλάμβανε τη βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών του αλλοδαπού και εισέπραττε την αμοιβή του και στη συνέχεια εισερχόταν στην υπηρεσία και με άνομες επαφές διαπλοκής επιχειρούσε να επισπεύσει την υπόθεση".

Η ανακοίνωση του κ. Σαριγιαννίδη καταλήγει με σαφείς αιχμές για τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΔΣΘ Δημήτρη Γαρούφα: "Τα τυχόν κατευθυνόμενα παράπονα από ορισμένους για το πρόσωπό μου δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίσουν, αλλά πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η σύγκρουση με τα μικροσυμφέροντα μεσαζόντων δικαιολογεί την αυστηρή πολλές φορές στάση μου".