Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οργή στο Ισραήλ, δυσφορία στις ΗΠΑ και ρήξη στους κόλπους του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσία) προκαλεί η πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος Πούτιν στη Χαμάς να επισκεφθεί τη Μόσχα. Ισραηλινοί υπουργοί έκαναν λόγο για πισώπλατη μαχαιριά και οι ΗΠΑ ζήτησαν εξηγήσεις από τη Ρωσία. Αντίθετα, η Γαλλία επικρότησε τη ρωσική πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι αυτή μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των θέσεων που έχει υιοθετήσει το κουαρτέτο.

Αξιοποιώντας το βήμα της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στην Ταορμίνα της Σικελίας, ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Ιβανόφ υπεραμύνθηκε της πρόσκλησης που απηύθυνε προχθές από τη Μαδρίτη στη Χαμάς ο πρόεδρος Πούτιν.

Υπενθύμισε ότι "η Χαμάς ήλθε στην εξουσία με εκλογές πραγματικά δημοκρατικές", διευκρινίζοντας ότι η Ρωσία, όπως και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα, "δεν είναι ικανοποιημένη από τις αρχές που ασπάζεται η Χαμάς".

"Τολμώ να πω ότι αργά ή γρήγορα αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και αυτές που μετέχουν του κουαρτέτου, θα ταχθούν υπέρ της έναρξης επαφών με τη Χαμάς", κατέληξε ο Ιβανόφ.

Πρώτος που έσπευσε να επικροτήσει τη θέση αυτή ήταν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί, ο οποίος τόνισε πως "η ρωσική πρωτοβουλία μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των θέσεων του κουαρτέτου". Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το κουαρτέτο είχε καλέσει την ισλαμική οργάνωση που νίκησε στις παλαιστινιακές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου "να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και να αποκηρύξει τη βία".

Χαμάς και Τσετσένοι

Κατά τη Μόσχα αλλά και κατά το Παρίσι, στόχος της πρόσκλησης Πούτιν προς τη Χαμάς είναι ακριβώς να ασκηθεί πίεση προς την κατεύθυνση αυτή. Όπως δήλωσε ο Ρώσος μεσολαβητής για το Μεσανατολικό Αλεξάντερ Καλούγκιν, "κατά τις συνομιλίες μας με τη Χαμάς θα την καλέσουμε να τηρήσει τις μέχρι τώρα συμφωνίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων και να θέσει τέρμα στις τρομοκρατικές ενέργειες. Και βεβαίως, οφείλουν να κινηθούν προς την αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ".

Η ισραηλινή κυβέρνηση, ωστόσο, κάνει λόγο για οδυνηρή έκπληξη και για ρωσική "πισώπλατη μαχαιριά στο Ισραήλ", όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Μεΐρ Σεετρίτ.

"Τι θα έλεγε η Μόσχα αν προσκαλούσαμε τους εκπροσώπους των Τσετσένων;", είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ ο υπουργός Οικισμού Τζεέβ Μποΐμ τόνισε πως "ο Πούτιν παίζει με τη φωτιά" και χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητική τη στάση της Ρωσίας.

Οι βλέψεις του Πούτιν

Οι ΗΠΑ ζήτησαν διευκρινίσεις από τη Ρωσία σχετικά με τις προθέσεις της. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ απέφυγε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την πρόσκληση Πούτιν, είπε όμως ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα επικοινώνησε με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, για να μάθει περισσότερες πληροφορίες.

Αναλυτές του ρωσικού Τύπου, πάντως, συσχετίζουν την πρωτοβουλία Πούτιν και με τις εξελίξεις με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Κατά την "Ισβέστια", η Μόσχα θέλει να ισορροπήσει τη στάση της στον ισλαμικό κόσμο, μετά την υποχώρηση που έκανε προς τις ΗΠΑ, αποδεχόμενη την παραπομπή του ιρανικού ζητήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάτι που έχει ενοχλήσει την Τεχεράνη. Ο πρόεδρος Πούτιν, εμφανιζόμενος ως το διπλωματικό στήριγμα της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, φέρεται να ελπίζει ότι θα μπορέσει να ασκήσει την επιρροή του στη Χαμάς, πείθοντάς την να αφήσει την εξωτερική πολιτική της Παλαιστινιακής Αρχής στον -αποδεκτό από τη Δύση- Μαχμούντ Αμπάς.