Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σε άβολη θέση βρίσκονται τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους όσο και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, λόγω της εμπλοκής του ονόματός τους σε δύο διαφορετικά σκάνδαλα. Ο πρώτος μπήκε στο στόμα ενός κατηγορούμενου για διαφθορά και ο δεύτερος εμπλέκεται στο "κάψιμο", για λόγους πολιτικής εμπάθειας, πράκτορα της CIA.

Ο Τζακ Αμπράμοφ, ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς παράγοντες της Ουάσιγκτον, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου διαφθοράς, ισχυρίζεται πως τον καιρό της παντοδυναμίας του είχε συναντηθεί "τουλάχιστον δώδεκα φορές" με τον Τζορτζ Μπους, διαψεύδοντας έτσι το Λευκό Οίκο, ο οποίος έως τώρα υποστήριζε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν τον γνώριζε. "Με είδε σε καμιά δωδεκαριά περιπτώσεις και αστειεύτηκε για διάφορα πράγματα, όπως για τα παιδιά μου. Ίσως τα ξέχασε όλα, ποιος ξέρει", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμπράμοφ σε ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τον Κιμ Έισλερ, εκδότη του περιοδικού "Washingtonian". Μάλιστα, σημειώνει ότι ο Μπους μια φορά τον προσκάλεσε και στο ράντσο του στο Τέξας, αλλά ο ίδιος δεν κατάφερε να πάει, γιατί ως ορθόδοξος εβραίος δεν ταξιδεύει ποτέ τα Σάββατα.

Ο Μπους έχει δηλώσει ότι δεν συνομίλησε ποτέ με τον Αμπράμοφ και δεν θυμάται να φωτογραφήθηκε μαζί του, αν και παραδέχθηκε πως ο λομπίστας είχε παραβρεθεί σε τρεις δεξιώσεις για την εβραϊκή γιορτή Χάνουκα στο Λευκό Οίκο. Ωστόσο ο Έισλερ τον διαψεύδει για ακόμη μια φορά, αποκαλύπτοντας ότι έχει δει τουλάχιστον πέντε φωτογραφίες του Αμπράμοφ με τον Μπους και καμία από αυτές δεν ήταν από δεξίωση.

Στις αρχές Ιανουαρίου ο Αμπράμοφ, επονομαζόμενος και "ο άνθρωπος που αγόρασε την Ουάσινγκτον", παραδέχτηκε την ενοχή του για την κατηγορία της απάτης και συνεργάζεται με τις εισαγγελικές αρχές σε μια υπόθεση διαφθοράς που θα μπορούσε να παρασύρει βουλευτές και άλλους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου. Ο Μπους έχει ήδη αναγκαστεί να επιστρέψει αρκετά από τα 100.000 χιλιάδες δολάρια που είχε συγκεντρώσει ο Αμπράμοφ για την προεκλογική του εκστρατεία το 2004.

Κόλαφος και για τον Τσένι

Στενεύει ο κλοιός και γύρω από τον Τσένι, καθώς ο πρώην προσωπάρχης του, Λιούις Λίμπι, κατέθεσε στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα ότι ο αντιπρόεδρος προσωπικά και άλλοι "ανώτεροί" του τον είχαν "εξουσιοδοτήσει" στα μέσα του 2003 να διαρρεύσει στον Τύπο απόρρητες πληροφορίες, για να υποστηρίξει τη διακυβέρνηση Μπους, που προσπαθούσε τότε να δικαιολογήσει την κήρυξη του πολέμου στο Ιράκ.

Ο Λίμπι βρίσκεται αντιμέτωπος με την αμερικανική δικαιοσύνη, μιας και κατηγορείται ότι αποκάλυψε την ταυτότητα της πράκτορος της CΙΑ Βαλέρια Πλαμπ, με στόχο να πλήξει τον σύζυγό της, πρώην πρεσβευτή Τζόζεφ Ουίλσον, ο οποίος είχε διαψεύσει ισχυρισμούς του Μπους για τη δήθεν αγορά από τον Σαντάμ Χουσεΐν εμπλουτισμένου ουρανίου από το Νίγηρα. Η αποκάλυψη της ταυτότητας πράκτορος της CIA συνιστά εγκληματική πράξη στις ΗΠΑ. Η υπόθεση αυτή έχει βυθίσει τη δημοτικότητα τόσο του Μπους όσο και του Τσένι, καθώς πολλοί Αμερικανοί άρχισαν για πρώτη φορά να υποπτεύονται ότι η ηγεσία τους είπε ψέματα, για να δικαιολογήσει την κήρυξη του πολέμου στο Ιράκ.