Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ο πόλεμος των ναρκωτικών ) 

Ο πόλεμος των ναρκωτικών

Οι σχέσεις καλής γειτονίας του Μεξικού με τις Ηνωμένες Πολιτείες συχνά διαταράσσονται από διάφορα ζητήματα, με σημαντικότερο τη διακίνηση ναρκωτικών από τη νοτιότερη εκ των γειτόνων χωρών στη βορειότερη. Το ζήτημα αυτό τέθηκε επί τάπητος στην εικοσιτετράωρη επίσκεψη του, απαλλαγμένου από το βάρος της υπόθεσης Λουίνσκι, Αμερικανού ηγέτη, Μπιλ Κλίντον, στην Πόλη του Μεξικού, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Ερνέστο Σεντίγιο.

Γύρω από το εμπόριο των ναρκωτικών που ξεκινά από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και καταλήγει στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω Μεξικού, έχει αναπτυχθεί ολόκληρη φιλολογία και το βασικό ερώτημα που τίθεται αφορά την απόδοση των ευθυνών. Είναι μεγαλύτερη η ευθύνη εκείνων που δεν μπορούν να περιορίσουν τη ροή των ουσιών με κατεύθυνση τον "αμερικανικό παράδεισο" ή εκείνων που δεν μπορούν να περιορίσουν την κατανάλωσή τους στο χώρο αυτό; Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία οι Αμερικανοί κάνουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ναρκωτικών στον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, τα δύο-τρίτα της κοκαΐνης που φθάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες διοχετεύονται μέσω Μεξικού.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται και προσπαθούν να επιβάλουν τη βούλησή τους σ' αυτό τον ιδιότυπο "πόλεμο των ναρκωτικών". Η επίσκεψη Κλίντον στη μεξικανική πρωτεύουσα, όμως, φαίνεται πως είχε θετικά αποτελέσματα καθώς συνήφθη συμφωνία για συνεργασία στην αντιμετώπιση του προβλήματος. "Η συνεργασία με το Μεξικό έχει σαφώς βελτιωθεί κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Ερνέστο Σεντίγιο", δήλωσε ο Μπιλ Κλίντον. Η συμφωνία επετεύχθη δύο εβδομάδες προτού γίνει η ετήσια αξιολόγηση του μεξικανικού κράτους από τους Αμερικανούς ως "συμμάχου στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών". Την αξιολόγηση κάνει ο πρόεδρος έπειτα από εισήγηση της υπουργού Εξωτερικών, αλλά για να ισχύσει απαιτείται και η έγκριση του Κογκρέσου.

Η διαφθορά, ενδημικό φαινόμενο στο Μεξικό, μαστίζει και την αστυνομία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελεγχθεί η δραστηριότητα των καρτέλ και να μειώνονται χρόνο με το χρόνο οι κατασχέσεις ναρκωτικών ουσιών (ηρωίνης, κοκαΐνης και μαριχουάνας) με προορισμό τη γειτονική υπερδύναμη. Η συμφωνία Κλίντον-Σεντίγιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση των Μεξικανών αστυνομικών από Αμερικανούς ειδικούς στην αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων. Κατά τον Μπιλ Κλίντον, το ζήτημα των ευθυνών έχει πλέον λυθεί. Τώρα, τίθεται μόνο θέμα συνεργασίας, καθώς "ο αμερικανικός λαός αναγνωρίζει ότι πρέπει να μειωθεί η ζήτηση ναρκωτικών και ο μεξικανικός λαός κατανοεί ότι ο τερματισμός του εμπορίου ναρκωτικών αποτελεί επιταγή για την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία της χώρας". Ο Αμερικανός ηγέτης φαίνεται πως θα δώσει "καλό βαθμό", κατόπιν όλων αυτών, στο Μεξικό, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα κάνει το ίδιο και το -συχνά αντίθετο με τις πολιτικές του αποφάσεις- Κογκρέσο.