Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οι πολιτικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου συμφώνησαν τελικά να διεξαχθεί σήμερα στο τοπικό κοινοβούλιο η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της περιοχής, είκοσι μέρες μετά το θάνατο του μετριοπαθούς αυτονομιστή προέδρου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα.

Στο αίτημα των συγκυβερνώντων δυνάμεων του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσόβου (του Ρουγκόβα) και της Συμμαχίας για το Μέλλον (του Χαραντινάι και του πρωθυπουργού Μπαϊράμ Κοσούμι), μαζί με το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα Ώρα, της "Ομάδας 6+" που εκπροσωπεί τις μη σερβικές μειονότητες, συμφώνησε και το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (του Θάτσι).

Ο μετριοπαθής γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Συνδέσμου Φατμίρ Σεϊντίου είναι προς το παρόν ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του Κοσόβου και ο επικρατέστερος, αφού τα δύο μεγάλα κόμματα των Αλβανών διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία. Ο πρόεδρος εκλέγεται από τη βουλή των 120 εδρών με μυστική ψηφοφορία. Στον πρώτο και δεύτερο γύρο απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, ενώ στον τρίτο γύρο αρκεί η απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Τόμισλαβ Νίκολιτς κάλεσε τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και τον πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα να απευθύνουν μαζί διάγγελμα προς το σερβικό λαό με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το Κόσοβο και τις δηλώσεις του απεσταλμένου του Φόρεϊν Όφις στην περιοχή ότι η Ομάδα Επαφής αποφάσισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου. "Είναι καιρός να ανακοινώσουν στο λαό τι θα πράξουν για να εμποδίσουν την απόφαση για απόσχιση ενός τμήματος του σερβικού εδάφους… Πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι η Σερβία δεν θα συμφωνήσει και θα υπερασπιστεί το Κόσοβο", επισήμανε ο Νίκολιτς.

Εν τω μεταξύ, όπως έκανε γνωστό χθες ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις Μάρτιι Αχτισάαρι, αυτές ορίστηκε να αρχίσουν στις 20 Φεβρουαρίου.

Στρατιά υποστήριξης σε Μλάντις

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας και του Μαυροβουνίου Ζόραν Στάνκοβιτς, περίπου 50 μέλη του στρατού της Σερβίας και του Μαυροβουνίου έχουν κατά καιρούς βοηθήσει τον καταζητούμενο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, πρώην αρχηγό του σερβοβοσνιακού στρατού, Ράτκο Μλάντιτς.

Επανέλαβε δε ότι κανείς δεν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Μλάντιτς και πρόσθεσε πως ποτέ δεν υποσχέθηκε στη γενική εισαγγελέα της Χάγης Κάρλα ντελ Πόντε την έκδοση του καταζητούμενου στρατηγού σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Χθες οι σερβικές αρχές συνέλαβαν τον στενό συνεργάτη του Μλάντιτς, Σάσα Μπαντνιάρ, πρώην μέλος της προσωπικής ασφάλειάς του.