Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται στην πιθανότητα υποψηφιότητας του σημερινού πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για την προεδρία. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που τουρκική εφημερίδα ("Ραντικάλ") επικαλείται στρατιωτικές πηγές για το εν λόγω θέμα και αφήνει ανοιχτή τη συγκατάθεση του στρατού. Το ισλαμικό παρελθόν του σημερινού πρωθυπουργού είχε επανειλημμένως τεθεί ως πρόσκομμα για τις πολιτικές φιλοδοξίες του. Παρότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης διαθέτει σήμερα άνετη πλειοψηφία στο τουρκικό κοινοβούλιο και καταγράφεται ως πρώτη δύναμη και για τις επόμενες εκλογές, για να προωθήσει το σενάριο "Ερντογάν για την προεδρία", δεν ήταν λίγες οι φωνές στην Άγκυρα που εξέφραζαν προβληματισμό για τη στάση του στρατού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα ωστόσο με χθεσινό δημοσίευμα της "Ραντικάλ", ο τουρκικός στρατός διεμήνυσε πως δεν θα αντιταχθεί στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος την ερχόμενη χρονιά.

"Για το στρατό το όνομα του νέου προέδρου δεν είναι σημαντικό. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το τι θα κάνει, για να προστατεύσει τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και του συντάγματος", δήλωσε ανώνυμη υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή σύμφωνα με την εφημερίδα.

Δεν έλειψαν όμως και οι βολές για τη στάση της κυβέρνησης έναντι του κουρδικού αυτονομισμού, λέγοντας πως ενεργεί υπερβολικά αργά στον τομέα της υλοποίησης μέτρων για την αντιμετώπιση απειλών εναντίον της εθνικής ενότητας.

Η πηγή κατηγόρησε επίσης Κούρδους πολιτικούς της Τουρκίας ότι καταχρώνται τους νόμους, οι οποίοι θεσπίστηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να ενταχθεί στην Ε.Ε., για να υποστηρίξουν τους ένοπλους Κούρδους αντάρτες που πολεμούν εναντίον του στρατού.