Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( προβληματισμό προκαλεί διεθνώς ο ρόλος των μμε στην πρόκληση και τη συντήρηση της κρίσης των "βλάσφημων σκίτσων". :: 8/2/2006 21:26:54) 

Προβληματισμό προκαλεί διεθνώς ο ρόλος των ΜΜΕ στην πρόκληση και τη συντήρηση της κρίσης των "βλάσφημων σκίτσων".

Χθες, τα επίμαχα σκίτσα του Μωάμεθ αναδημοσίευσε η εβδομαδιαία αριστερή γαλλική σατιρική εφημερίδα "Σαρλί Εμπντό", επικαλούμενη την ελευθερία του Τύπου. Μουσουλμανικές οργανώσεις της Γαλλίας είχαν ζητήσει με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων την απαγόρευση της δημοσίευσής τους, ωστόσο η γαλλική δικαιοσύνη έδωσε το πράσινο φως στην εφημερίδα να αναδημοσιεύσει τα δώδεκα σκίτσα που πρωτοδημοσιεύτηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη "Γίλαντς Πόστεν" της Δανίας.

Η εφημερίδα έγινε κυριολεκτικά ανάρπαστη χθες, καθώς εξαντλήθηκε μόλις εμφανίσθηκε στα περίπτερα, αναγκάζοντας τους εκδότες της να προβούν σε αλλεπάλληλες επανεκδόσεις.

Σε άρθρο υπό τον τίτλο "Ο Μωάμεθ υπερφαλαγγίστηκε από τους φανατικούς", η εφημερίδα δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα της ένα νέο σκίτσο του προφήτη που κρύβει με τα χέρια του το πρόσωπό του και δηλώνει: "Είναι δύσκολο να σε αγαπούν οι ηλίθιοι".

Ο διευθυντής της "Σαρλί Εμπντό" Φιλίπ Βαλ είπε ότι πουλήθηκαν 400.000 φύλλα, ενώ συνήθως δεν ξεπερνά τις 100.000. Ο Βαλ σχολίασε ότι αυτή η υποδοχή που έκαναν οι αναγνώστες της εφημερίδας στο χθεσινό φύλλο αποδεικνύει πόσο συμφέρον έχει το κοινό αυτό να προστατεύει "τη δική του ελευθερία πρωτίστως".

Ο Βαλ αποσαφήνισε ότι εκ μέρους της σύνταξης δεν υπάρχει καμία βούληση να σημειωθεί μία πρόκληση προς οποιονδήποτε και προέτρεψε και άλλες γαλλικές εφημερίδες αλλά και ξένες "να ακολουθήσουν" αυτό το παράδειγμα της "Σαρλί Εμπντό".

Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ πάντως αποδοκίμασε την ενέργεια της εφημερίδας, τονίζοντας ότι "πρέπει οι προφανείς προκλήσεις να αποφεύγονται επειδή είναι ικανές να υποδαυλίσουν σε επικίνδυνο βαθμό τα πάθη".

"Επιδείξαμε ατολμία"

Στο μεταξύ, η αμερικανική συντηρητική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Τάιμς" κυκλοφόρησε χθες με μια λευκή σελίδα, χωρίς κανένα κείμενο ή φωτογραφίες παρά μόνο με μια λεζάντα, με την οποία καταγγέλλει την ατολμία που επέδειξε η Αμερική στη διαμάχη που ξέσπασε για τα σκίτσα.

"Η αμερικανική ελευθερία έκφρασης, όπως ασκείται αυτές τις στιγμές υπό την απειλή της ισλαμικής βίας", αναφέρει το μοναδικό σχόλιο που φιλοξενείται στην κενή σελίδα των "Ουάσιγκτον Τάιμς".

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα κατακρίνει τη διφορούμενη στάση του Λευκού Οίκου τις πρώτες ημέρες της κρίσης, γιατί αποφάσισε να υποστηρίξει πολύ καθυστερημένα τη Δανία. Η εφημερίδα εκτιμά ότι η αμερικανική κυβέρνηση έπρεπε να υποστηρίξει με πολύ περισσότερη θέρμη τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που υπέστησαν όλη την επίθεση.

Σημειώνεται ότι οι επίμαχες γελοιογραφίες -με μοναδική εξαίρεση μια μικρή τοπική εφημερίδα- δεν δημοσιεύτηκαν μέχρι τώρα στον αμερικανικό Τύπο.

Παρέμβαση ΟΑΣΕ

Στο θέμα παρενέβη ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) υποστηρίζοντας την ελευθερία του Τύπου, αλλά και ζητώντας υπευθυνότητα.

"Ο Τύπος πρέπει να αποφασίζει με υπεύθυνο τρόπο σε ό,τι πρόκειται να δημοσιευτεί. Τα κράτη μπορεί να μην αποδέχονται το περιεχόμενο δημοσιευμάτων, αλλά δεν είναι ο ρόλος των κυβερνήσεων να επηρεάζουν αυτό το περιεχόμενο", δήλωσε με ανακοίνωσή του ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ ντε Γκουχτ.

Ιρανική πρόκληση

"Απαντώντας" στις προκλήσεις του ευρωπαϊκού Τύπου, η "Χαμσαχρί", η μεγαλύτερη εφημερίδα της Τεχεράνης, ανακοίνωσε ότι αρχίζει διεθνή διαγωνισμό γελοιογραφίας με θέμα το Ολοκαύτωμα. Την κίνηση αυτή αποδοκίμασαν οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις ως πρόκληση εκ μέρους του ισλαμικού καθεστώτος του Ιράν.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ κατήγγειλε ότι "το να αρνείσαι κατ' αυτόν τον τρόπο το Ολοκαύτωμα, το να ισοπεδώνεις κατ' αυτόν τον τρόπο τα θύματά του δεν είναι απλά κάτι κακόγουστο, είναι μία αληθινή πρόκληση".