Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ - Ε.Ε.

Αντιδράσεις σε απόφαση του ΠΟΕ

Αντίδραση προκάλεσε χθες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που άπτεται του θέματος της εθνικής τους κυριαρχίας όσον αφορά τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, και ορισμένες δηλώνουν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν, για να διατηρήσουν τη γεωργία τους καθαρή από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Η βιομηχανία βιοτεχνολογίας επιμένει ότι τα προϊόντα της είναι απολύτως ασφαλή και ότι δεν διαφέρουν από τα συμβατικά, αλλά οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δείχνουν σκεπτικισμό όσον αφορά τις γενετικά τροποποιημένες σοδειές.

Επιτροπή του ΠΟΕ αποφάνθηκε χθες ότι διάφορες χώρες της Ε.Ε. -Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία και Λουξεμβούργο- παραβίασαν τους διεθνείς κανονισμούς εμπορίου επιβάλλοντας απαγορεύσεις στην επικράτειά τους όσον αφορά τις εισαγωγές και την καλλιέργεια συγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Κάποιες από τις χώρες αυτές αντέδρασαν έντονα στην απόφαση του ΠΟΕ, λέγοντας ότι θα υπερασπιστούν το νόμιμο δικαίωμά τους να μπλοκάρουν προϊόντα που έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε., από τη στιγμή που αυτό επιθυμούν οι καταναλωτές.

ΓΡΙΠΗ ΠΤΗΝΩΝ

Εντοπίστηκε εστία και στην Αφρική

Η πρώτη εστία της γρίπης των πτηνών στην Αφρική εντοπίστηκε σε πτηνοτροφείο της Βόρειας Νιγηρίας, όπως ανακοινώθηκε χθες ανακοινώθηκε στο Παρίσι από το Διεθνή Οργανισμό Υγείας των Ζώων (ΟΙΕ). Οι νιγηριανές αρχές έλαβαν αμέσως μέτρα για τη σφαγή των πουλερικών, ενώ επέβαλαν καραντίνα στην πληγείσα από τον ιό ζώνη και έλεγχο των μεταφορών των ζώων εντός της χώρας. Το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών δεν είχε ανιχνευθεί έως τώρα στην Αφρική, παρότι έχουν εντοπιστεί άλλα στελέχή του. Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού σε ανθρώπους στην Αφρική ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος δεν έχει λάβει ακόμη πρόσκληση από τη νιγηριανή κυβέρνηση για τη διενέργεια επιτόπιας έρευνας. Την ίδια στιγμή, χθες οι αρχές της Κίνας ανέφεραν νέο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών στη βόρεια επαρχία Σανξί. Μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου πέθαναν περίπου 15.000 κοτόπουλα, τα οποία επιβεβαιώθηκε πως έπασχαν από τον Η5Ν1. Στην περιοχή σφαγιάστηκαν άλλα 187.000 κοτόπουλα και το ξέσπασμα της ασθένειας τέθηκε υπό έλεγχο.