Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( συδασε: "η ελληνική γεωργία μπορεί να ανακάμψει" :: 3/2/2006 17:58:01) 

ΣΥΔΑΣΕ: "Η ελληνική γεωργία μπορεί να ανακάμψει"

Μειώνεται τα τελευταία χρόνια το κατά κεφαλήν γεωργικό ισοζύγιο σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας

Αρνητικά είναι τα οικονομικά δεδομένα για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΣΥΔΑΣΕ).

Το κατά κεφαλήν γεωργικό ισοζύγιο μειώνεται τα τελευταία χρόνια, το εμπορικό γεωργικό ισοζύγιο είναι έντονα ελλειμματικό την τελευταία δεκαετία, ενώ οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα είναι χαμηλές. Ο αγροτικός πληθυσμός είναι κατά βάση γερασμένος και η ανανέωσή του γίνεται με χαμηλούς ρυθμούς, η ποιότητα, η τυποποίηση και η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων δεν βρίσκονται σε καλό σημείο και οι συνεταιριστικές οργανώσεις δυσκολεύονται να παίξουν το ρόλο που θα έπρεπε να παίζουν στη σύγχρονη αγορά.

Τα παραπάνω δεδομένα παρουσίασαν χθες οι εκπρόσωποι της ΣΥΔΑΣΕ σε συνέντευξη τύπου της συνομοσπονδίας στο πλαίσιο της Agrotica.

"Δεν παραγνωρίζουμε τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε και πλήρως ικανοποιημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους αγρότες από τον εν γένει δημόσιο τομέα. Ούτε φυσικά μας ενθουσιάζει να βλέπουμε να μεγαλώνει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών που καταβάλλει ο καταναλωτής, σε ορισμένες περιπτώσεις δυσβάστακτα και για τις δύο πλευρές. Η ελληνική αγορά γίνεται αποδέκτης αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων", ανέφερε ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ Ανδριανός Σωτηρόπουλος.

Σε κρίσιμη καμπή

Η ΣΥΔΑΣΕ χαρακτηρίζει την περίοδο που διανύουμε ως μία από τις κρισιμότερες καμπές της ελληνικής γεωργίας. Το περιβάλλον που διαμορφώνεται χαρακτηρίζεται από την πλήρη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, από την 1η Ιανουαρίου 2006, τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013 και τα σημαντικά κονδύλια για το Δ' ΚΠΣ, τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την επικείμενη ένταξη των δύο γειτονικών χωρών (Βουλγαρίας και Ρουμανίας) στην Ε.Ε.

Παρά τα σημερινά αρνητικά δεδομένα, η ΣΥΔΑΣΕ υποστηρίζει πως είναι εύκολο η ελληνική γεωργία να ανακάμψει. "Τίποτε δεν είναι μόνο άσπρο ή μόνο μαύρο. Αυτό που ενδεχομένως να προβληματίζει και να φοβίζει σήμερα μπορεί κάλλιστα αύριο να αποδειχθεί μια αφετηρία για καλύτερα αποτελέσματα", τόνισε ο κ. Σωτηρόπουλος και υπογράμμισε ότι "το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι πεποίθησή μας είναι ότι μπορούμε να πάμε ως ελληνική γεωργία καλύτερα. Οι δυσκολίες και τα εμπόδια είναι πολλά. Καθετί καινούργιο σίγουρα δημιουργεί φόβους και αναστολές. Όμως με πολλή δουλειά, σοβαρότητα και υπευθυνότητα μπορούμε να τα καταφέρουμε. Προοπτικές και δυνατότητες υπάρχουν. Από εμάς, από τις αποφάσεις και τη δράση μας εξαρτάται εάν θα διατηρηθούν ή αν θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι χρόνιες παθογένειες της ελληνικής γεωργίας".

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗΣ