Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Με επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και των αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης απάντησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στην επίθεση που δέχτηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα και στο αίτημα για γνωστοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων.

Ισως είναι η πρώτη μάχη εντυπώσεων που χάνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη στιγμή που βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας, πριν από περίπου τρία χρόνια. Την περασμένη Τρίτη, από το Νταβός, όπου βρισκόταν, ο Ερντογάν είχε προαναγγείλει δηλώσεις και από τον τουρκικό Τύπο είχε ερμηνευτεί ότι θα αναφερόταν σε στοιχεία για τα περιουσιακά του στοιχεία, τελικώς όμως δεν είπε τίποτε. Προσπέρασε την επίθεση που είχε δεχτεί τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα από στελέχη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και τις καταγγελίες για διαφθορά και παράνομο πλουτισμό, καταγγέλλοντας τα μέσα ενημέρωσης και το CHP για προκατειλημμένη στάση εναντίον του και εναντίον του κόμματός του. Η μη αναφορά σε όσα του καταγγέλλονταν και η πρακτική της επίθεσης που υιοθέτησε ως καλύτερη άμυνα ο Τούρκος πρωθυπουργός στηλιτεύτηκαν από το σύνολο σχεδόν του τουρκικού Τύπου, ακόμη και από την πλευρά που μέχρι σήμερα στήριζε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ερντογάν.

Καταθέσεις 1 εκατ. ευρώ

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παράνομο πλουτισμό από την εποχή που ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. στα μέσα της δεκαετίας του '90 και έχει παραπεμφθεί δικαστικά και αθωωθεί στη συνέχεια, δεν έδωσε καμία εξήγηση για την τεράστια προσωπική περιουσία που φέρεται να διαθέτει. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της βουλευτικής ομάδας του CHP Χαλούκ Κοτς, εκτιμάται ότι οι προσωπικές του καταθέσεις στις τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 1,12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κατέχει και πολλά ακίνητα στην Κωνσταντινούπολη. Ο ηγέτης του CHP Ντενίζ Μπαϊκάλ ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία από τον Τούρκο πρωθυπουργό για τα περιουσιακά του στοιχεία πριν αναλάβει τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης και τα περιουσιακά του στοιχεία σήμερα.

Απέναντι στις κατηγορίες αυτές ο Ερντογάν περιορίστηκε να σημειώσει ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βρίσκονται στο διαδικτυακό τόπο του ΑΚΡ. Τόνισε επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός ότι βάσει του νόμου τα μέλη της κυβέρνησης και οι δημόσιοι λειτουργοί οφείλουν να ανακοινώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο γραφείο του προεδρείου της Βουλής, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να τα δημοσιοποιούν. Παράλληλα επιτέθηκε εναντίον του CHP τονίζοντας ότι λειτουργεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τη βούληση του ιδρυτή του Ατατούρκ, ο οποίος είχε αφήσει κληροδότημα τη χρηματοδότηση δύο ινστιτούτων, κάτι που η ηγεσία του κόμματος δεν έχει πράξει, παρότι υπάρχουν και σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Τα βέλη και οι καταγγελίες για διαφθορά εκτός από τον Ερντογάν στράφηκαν και κατά υπουργού Οικονομίας Κεμάλ Ουνακιτάν για το σχέδιο επιδιόρθωσης του λιμανιού του Γαλατά.

Η κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία έχει να επιδείξει σημαντικό έργο τόσο στο θέμα μεταρρυθμίσεων όσο και για την ευρωπαϊκή προοπτική που ανοίγεται για τη χώρα, αλλά κυρίως για την οικονομική σταθερότητα, πρωτοφανή για τα τουρκικά δεδομένα, βρέθηκε στην εξουσία ύστερα από σειρά καταγγελιών και αποκαλύψεων για διαπλοκή και παράνομο πλουτισμό των προηγούμενων κρατούντων, που οδήγησαν την παλιά φρουρά στο περιθώριο της πολιτικής ζωής της Τουρκίας.