Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεκόρ έσπασε κατά το 2005 ο αριθμός των ανθρώπων που… πέταξαν, καθώς έφτασε τα 4 δισεκατομμύρια, σημειώνοντας άνοδο κατά 5,5% από το προηγούμενο έτος, παρά το αυξημένο κόστος καυσίμων και τις ανησυχίες αναφορικά με την τρομοκρατία και τη γρίπη των πτηνών.

Η κίνηση των διεθνών επιβατών των αεροπορικών εταιρειών αυξήθηκε κατά 6,7%, ενώ οι επιβάτες εγχώριων πτήσεων αυξήθηκαν κατά 4,4% από το 2004, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων. Το προηγούμενο ρεκόρ, των 3,9 δισεκατομμυρίων επιβατών, είχε σημειωθεί το 2004.

"Αυτή η σταθερή άνοδος δείχνει ότι οι ανησυχίες για την απειλή της γρίπης των πτηνών, την τρομοκρατία και την άνοδο του κόστους των καυσίμων δεν έκαμψε υπερβολικά τη ζήτηση των επιβατών, παρότι παρατηρήσαμε μία επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης κατά το τελευταίο τρίμηνο", ανέφερε ο διευθυντής οικονομικών του Συμβουλίου Πολ Μπένκε.

Όπως τόνισε ο Μπένκε, η κίνηση των εταιρειών χαμηλού κόστους συνέβαλε στη διατήρηση της σταθερής ανάπτυξης της βιομηχανίας παρά τις σταθερά υψηλές τιμές του κόστους των καυσίμων. Σύμφωνα με τον οργανισμό, που έχει τη βάση του στη Γενεύη και τα μέλη του οποίου διαχειρίζονται περίπου 1.600 αεροδρόμια, η παγκόσμια κίνηση των εμπορικών πτήσεων, οι οποίες είναι ένας βασικός δείκτης της κατάστασης του παγκόσμιου εμπορίου, σημείωσε μετριοπαθή αύξηση της τάξης του 3% κατά τη διάρκεια του έτους.