Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( λευκορωσία: συνελήφθη ηγέτης της αντιπολίτευσης :: 26/3/2006 19:26:13) 

Μιλώντας ενώπιον αρκετών συγκεντρωμένων, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξάντερ Μιλίνκεβιτς ανέφερε ότι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις τη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πτώση.

"Τη φρίκη της" δήλωσε η Ε.Ε. που απαίτησε την απελευθέρωση των συληφθέντων

Λευκορωσία: Συνελήφθη ηγέτης της αντιπολίτευσης

Εκκληση για την άμεση απελευθέρωση του Αλεξάντερ Κοζούλιν, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, απηύθυνε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κοζούλιν συνελήφθη μαζί με εκατοντάδες άλλους διαδηλωτές αργά το απόγευμα του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης, τη στιγμή που κατευθυνόταν προς τη φυλακή, όπου κρατούνται άτομα που είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο προηγούμενης συγκέντρωσης.

Η Ε.Ε. δήλωσε "τη φρίκη της" για το συμβάν και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση του Κοζούλιν και των υπόλοιπων συλληφθέντων.

Η σύζυγος του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές Αλεξάντερ Κοζούλιν έχει εκδώσει ανακοίνωση αγνοουμένου για τον άνδρα της. Λίγο αργότερα πληροφορήθηκε ότι ο σύζυγός της κρατείται σε φυλακές του Ζόντινο, ανατολικά του Μινσκ.

"Απειλήσαμε ότι θα πάμε εκεί με μια ομάδα δημοσιογράφων και οπαδών μας και ότι θα παραμείνουμε μπροστά από τη φυλακή. Μόνο τότε οι σωφρονιστικές αρχές παραδέχθηκαν ότι τον κρατούσαν εκεί", τόνισε και πρόσθεσε ότι όλη τη νύχτα προσπαθούσε μάταια να εντοπίσει τον σύζυγό της.

Προτού πραγματοποιηθούν οι συλλήψεις, προηγήθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της αστυνομίας και τους διαδηλωτές. Ο υπουργός Εσωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντιμίρ Ναούμοφ ανέφερε πως ο Κοζούλιν συνελήφθη επειδή "άρχισε να προτρέπει τους συγκεντρωμένους να επιτεθούν ενάντια σε κρατικές και περιορισμένες εγκαταστάσεις, και καλούσε ακόμη και για τη φυσική εξόντωση του επικεφαλής του κράτους".

Ο Κοζούλιν μαζί με πολλές χιλιάδες άλλους διαδηλωτές πραγματοποιούσαν πορεία προς τις φυλακές του Μινσκ, όπου κρατούνται εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι συνελήφθησαν αυτήν την εβδομάδα. Όμως, δέχθηκε επίθεση από την αστυνομία με κλομπ και βόμβες καπνού.

Καταδίκασε η Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε την πολιτική καταστολής των αρχών της Λευκορωσίας ενάντια στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Μίνσκ και αξίωσε την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και του ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης Αλεξάντερ Κοζούλιν.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, "το βασικό δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθερίας της συνάθροισης πρέπει να ισχύει και στη Λευκορωσία".

Μιλώντας ενώπιον αρκετών χιλιάδων συγκεντρωμένων, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξάντερ Μιλίνκεβιτς ανέφερε ότι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις τη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πτώση. "Όσο περισσότερο οι αρχές καταφεύγουν στην καταστολή τόσο πιο κοντά έρχονται στο τέλος τους", ανέφερε.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, άντρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας έσυραν τον Κοζούλιν μακριά από το πλήθος των διαδηλωτών. Επίσης, συνεχίζει να παραμένει άγνωστη η τοποθεσία, όπου κρατείται ο γνωστός Ρώσος τηλεοπτικός δημοσιογράφος και τολμηρός επικριτής του Λουκασένκο Πάβελ Σέρεμετ.

Το Σάββατο ο Μιλίνκεβιτς ζήτησε από τους οπαδούς του να σταματήσουν προσωρινώς τις κινητοποιήσεις. Ο ίδιος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ Τας πως η αντιπολίτευση σχεδιάζει να κινητοποιήσει περίπου 200.000 άτομα σε νέες διαδηλώσεις, όμως κάτι τέτοιο απαιτεί "μία ισχυρή συναισθηματική ώθηση".