Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Μέλη φοιτητικών και νεανικών οργανώσεων διαδηλώνουν στην πόλη Σιλιγκούρι, κατά της επίσκεψης Μπους στην Ινδία. Το πανό που κρατούν αναγράφουν "Μπους γύρνα πίσω".

Δεξιά, ο Τζορτζ Μπους με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, λίγο πριν από την κοινή συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ. REUTERS

Αιφνιδιαστικά και στα κρυφά πραγματοποίησε για πρώτη φορά επίσκεψη στο Αφγανιστάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Νότια Ασία. Συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και τη σύζυγό του, ο Μπους παρέμεινε μόλις τέσσερις ώρες στη χώρα, πρώτα στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ του Αφγανιστάν, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε στην Καμπούλ με τον Αφγανό ομόλογό του Χαμίντ Καρζάι. Ακολούθως αναχώρησε για την Ινδία, όπου τον ανέμεναν χιλιάδες διαδηλωτές στο Νέο Δελχί και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Πακιστάν.

Κατά την παραμονή του στο Αφγανιστάν ο Μπους δήλωσε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν η κατοχή πυρηνικών όπλων, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν "το πιο αποσταθεροποιητικό πράγμα που μπορεί να συμβεί στην περιοχή αυτή και στον κόσμο".

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Tύπου με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι ο Τζορτζ Μπους εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν θα προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. "Ελπίζω ότι θα τον δω να προσάγεται ενώπιον της δικαιοσύνης. Αμερικανικές δυνάμεις καταδιώκουν συνεχώς όχι μόνον τον μπιν Λάντεν, αλλά και όλους όσοι εργάζονται και συνωμοτούν με τον μπιν Λάντεν και πακιστανικές δυνάμεις συμμετέχουν επίσης", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

"Είναι εθνικό μας συμφέρον η ανάπτυξη της δημοκρατίας στο Αφγανιστάν", είπε στη διάρκεια των εγκαινίων του νέου κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας, ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του επισήμανε: "το μήνυμά μου στο λαό του Αφγανιστάν είναι: δείτε αυτό το κτίριο, είναι μεγάλο και στέρεο με μεγάλη αντοχή, στοιχεία που αντιπροσωπεύουν τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής".

Αντιδράσεις Ταλιμπάν

Από την πλευρά των Ταλιμπάν, ο αναπληρωτής ηγέτης τους και πρώην υπουργός Άμυνας Μουλάς Αμπντουλάχ Αχούντ δήλωσε πως "η κρυφή επίσκεψη του Μπους δείχνει ότι έχουμε εκτεταμένο έλεγχο της αφγανικής επικράτειας". Συνέχισε δε λέγοντας ότι "εάν η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, τότε οι Μουτζαχεντίν των Ταλιμπάν θα τον είχαν υποδεχθεί με επιθέσεις και ρουκέτες. Αλλά ο Μπους απέδειξε τη δειλία του ερχόμενος κρυφά σαν κλέφτης. "Οι Μουτζαχεντίν των Ταλιμπάν θέλουν να πουν στον Αμερικανό πρόεδρο ότι θα εξακολουθήσουν να επιτίθενται κατά των Αφγανών μαριονετών και των αμερικανικών δυνάμεων, συνεχίζοντας να στέλνουν πτώματα Αμερικανών στρατιωτών"…"και αυτός ο ιερός πόλεμος θα συνεχισθεί".

Διαδηλώσεις στην Ινδία

Στο Νέο Δελχί τον Αμερικανό πρόεδρο "υποδέχτηκαν" δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι και κομμουνιστές, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους της ινδικής πρωτεύουσας, για να διαμαρτυρηθούν για την αμερικανική πολιτική στην περιοχή. Με συνθήματα όπως: "Ο Μπους να φύγει, είναι δολοφόνος", περίπου 100.000 μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν στο Νέο Δελχί, ενώ στην Καλκούτα διαδήλωσαν περίπου 25.000 κομμουνιστές.