Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για τη μείωση της απόρριψης του υδράργυρου στο περιβάλλον, αποφάσισε χθες να προτείνει την απαγόρευση της χρήσης υδράργυρου σε μια σειρά από ευρέως διαδεδομένα ιατρικά είδη, αρχής γενομένης από τα παραδοσιακά θερμόμετρα. Ακόμη, στο εξής δεν θα περιέχουν υδράργυρο τα πιεσόμετρα, τα μανόμετρα και τα σφυγμομανόμετρα (από τα ιατρικά είδη), καθώς και τα βαρόμετρα που πωλούνται στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Στόχος είναι να καταργηθεί ο υδράργυρος σε όλα τα προϊόντα έως το 2020. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται στην Ε.Ε. για την κατασκευή των προαναφερθέντων ειδών περίπου 33 τόνοι υδράργυρου, εκ των οποίων 25-30 αφορούν τα παραδοσιακά θερμόμετρα. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν μόνο για ορισμένα ιατρικά είδη, τα οποία χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον στα νοσοκομεία και δεν είναι δυνατή η υποκατάσταση του υδράργυρου σε αυτά.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Κομισιόν επισημαίνει ότι η τοξικότητα του υδραργύρου και των στοιχείων του τον καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, τα οικοσυστήματα, τη χλωρίδα και την πανίδα. Ειδικότερα, η ύπαρξή του στα απορρίμματα έχει ως συνέπεια τη δημιουργία του μεθυλυδράργυρου, ο οποίος στη συνέχεια εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα, δημιουργώντας κινδύνους σε όσους καταναλώνουν συχνά ψάρια και θαλασσινά. Ιδιαίτερος κίνδυνος υπάρχει, μάλιστα, σύμφωνα με την Επιτροπή, για τα ψάρια και τα θαλασσινά της Μεσογείου.

Η συγκεκριμένη πρόταση, πάντως, πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, πιθανώς σε δύο χρόνια.