Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΕΦΕΤ

Παραβάσεις σε σκευάσματα αλατιού

Πληθώρα παραβάσεων διαπίστωσαν οι ελεγκτές του ΕΦΕΤ στον κλαδικό έλεγχο για τη σύννομη ή όχι σήμανση στο αλάτι και τα σκευάσματα αλατιού, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται και για τα υπόλοιπα ζωικά και φυτικά προϊόντα. Ο ΕΦΕΤ ολοκλήρωσε τον έλεγχο σε 50 σήματα και έδωσε προθεσμία στις εταιρείες τρεις μήνες, προκειμένου να συμμορφωθούν με την κείμενη νομοθεσία. Ο υφ. Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου έδωσε χθες στη δημοσιότητα το φάκελο με τα αποτελέσματα των ελέγχων, οι οποίοι αφορούν την επισήμανση των προϊόντων και όχι την καταλληλότητα του άλατος και των σκευασμάτων άλατος. Το 100% των εταιρειών δεν είχε ένδειξη για τα σκευάσματα άλατος (αν δηλαδή απαιτείται προσοχή στη χρήση του προϊόντος από άτομα τα οποία λαμβάνουν φάρμακα που περιέχουν κάλιο, δεδομένου ότι στα σκευάσματα άλατος έχει υποκατασταθεί μέρος του χλωριούχου νατρίου από χλωριούχο κάλιο).

Το 80% των σημάτων είχε απόκλιση σε ό,τι αφορά την ονομασία πώλησης, το 82% στον κατάλογο των συστατικών, το 72% είχε πρόβλημα με την αναγραφή των συνθηκών διατήρησης και χρήσης, στο 54% υπήρχε παραπλάνηση ως προς τον τρόπο παραγωγής (φυσικό, γνήσιο), το 40% δεν ανέφερε ή ήταν δυσδιάκριτη η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, το 36% είχε πρόβλημα στην ένδειξη για χρήση στην παρασκευή τροφίμων, το 14% εμφάνιζε απόκλιση στη διάκριση ομοειδών προϊόντων (κρυσταλλικό, δεν θολώνει), το 12% στην επωνυμία παρασκευαστή ή συσκευαστή ή πωλητή στην Ε.Ε. και το 4% παραπλανούσε ως προς την καταγωγή (πού παράγεται δηλαδή).

ΚΟΖΑΝΗ

Νέα προοπτική σε γυναίκες με χρόνιες παθήσεις

Μια άλλη προοπτική για τη ζωή επιχειρεί να δώσει σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις το ενημερωτικό πρόγραμμα που θα υλοποιήσει το γραφείο παροχής κοινωνικών υποστηρικτικών υπηρεσιών που υπάγεται στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Κοζάνης.

Το πρόγραμμα, στο οποίο θα συμμετέχουν γυναίκες που πάσχουν μεταξύ άλλων από καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας, νεφροπάθειες, αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει πέντε εβδομάδες. Κοινωνιολόγος και ψυχολόγος θα αναλάβουν να στηρίξουν τις γυναίκες, οι οποίες θα μπορούν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων να μιλούν ανοιχτά για το πρόβλημά τους και να μοιραστούν εμπειρίες.