Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης Γιώργος Ραφαηλίδης.

Του ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ

Αγανακτισμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης δηλώνουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ μείζονος Θεσσαλονίκης, οι οποίοι απέστειλαν χθες επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό.

Με καυστικό και σαρκαστικό ύφος, οι συνταξιούχοι περιγράφουν στον πρωθυπουργό τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Οι συνταξιούχοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κατέλθουν σε κινητοποιήσεις.

"Ο υπουργός σας κ. Παρ-αλογος κούφης με καμάρι μάς ανακοίνωσε τις 'αυξήσεις' στις συντάξεις πείνας που σας κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ, που διαδέχθηκε την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, με προίκα τους τρεις αντισυνταξιουχικούς νόμους των Σουφλιά, Σιούφα, Σιούρλα…", περιγράφουν στην επιστολή τους οι συνταξιούχοι.

"Ρίχτηκε και μια άσφαιρη τουφεκιά: Επίδομα πετρελαίου. Πέρυσι, τη μια μέρα το είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και το πήρε πίσω τη δεύτερη γιατί… βγήκε ο ήλιος, όχι πράσινος φυσικά… Φέτος, με την εκρηκτική τιμή των 0,60 - 0,70 ευρώ το λίτρο ζητήσαμε μια έκτακτη ενίσχυση… Μάταια. Η κυβέρνησή σας εισέπραξε επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από την κερδοσκοπία των 7 αδελφών στο 'μαύρο χρυσό'. Καταγγείλαμε τις υπερτιμολογήσεις στις ΔΕΚΟ, τα πάγια - χαράτσι των ΔΕΚΟ. Στου Σουφλιά την πόρτα… Όσες αυξήσεις θέλουν τις πήραν… στα διόδια οι επιχειρηματίες", λένε στον πρωθυπουργό οι συνταξιούχοι.

"Εμείς χαρακτηρίζουμε τον κ. Αλογοσκούφη, Παραλογοσκούφη. Παρουσιάστηκε η εισοδηματική πολιτική, στην οποία γίνεται λόγος για αυξήσεις στις συντάξεις, της τάξης του 2,5% με 3%. Όταν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ έχουν ανέβει, όταν οι τιμές των προϊόντων έχουν πάει στα ύψη, δεν μπορούν να μας δώσουν λίγα ψίχουλα παραπάνω;", αναρωτιέται στη "Μ" ο πρόεδρος του συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ μείζονος Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Ραφαηλίδης. "Μας μιλάνε για πληθωρισμό 3,5%, ο οποίος είναι κάλπικος. Στα φάρμακα, στους φαρμακοτρίφτες, χάρισε ο κ. Σιούφας αυξήσεις από 30% μέχρι 200% και 300%. Είχαμε διαμαρτυρηθεί και όταν έβγαιναν τα τιμολόγια των φαρμάκων, αλλά κανείς δεν μας άκουσε", υπογραμμίζει ο κ. Ραφαηλίδης και προσθέτει ότι "κάνουμε σύγκριση τη σημερινή κυβέρνηση με την προηγούμενη και διαπιστώνουμε πως ό,τι μας έδωσε ο κ. Σημίτης, τα ίδια μας δίδει και ο κ. Καραμανλής. Δηλαδή είμαστε στα ίδια, τίποτα δεν άλλαξε. Συντάξεις πείνας".

Στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι συνταξιούχοι επισημαίνουν ότι "στα υπομνήματά μας οι γραμματείς σας απαντούν 'μεταβιβάσαμε το υπόμνημά σας στον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό'. Και ο αρμόδιος υπουργός μάς αραδιάζει τους νόμους της ΝΔ που καταληστεύουν τις συντάξεις, ακριβώς όπως επικαλείτο το ΠΑΣΟΚ τους νόμους 1902/90, 1976/92 του κ. Μητσοτάκη και τους συμπληρωματικούς νόμους που ψήφισε το ίδιο. Κανένα αίτημά μας δεν ικανοποιήθηκε. Συμπέρασμα: Τι είχες Γιάννη - Τι είχα πάντα…".

"Αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε τα μέλη μας και να κατεβούμε στους δρόμους", δηλώνει ο κ. Ραφαηλίδης.