Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η κορυφαία μηχανή αναζήτησης στο Ίντερνετ, Google Inc., ανακοίνωσε χθες ότι θα δημιουργήσει μία νέα αυτολογοκριμένη υπηρεσία για την Κίνα, με στόχο να αποτραπεί μια ενδεχόμενη αντιπαράθεση με την κινεζική κυβέρνηση. Στη νέα υπηρεσία θα υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες στις οποίες συνεισφέρουν οι χρήστες, όπως e-mail, chat rooms και blogs.

Η νέα υπηρεσία για την Κίνα, που θα βρίσκεται στο διαδικτυακό τόπο http://www.google.cn θα προσφέρει μία αυτολογοκρινόμενη εκδοχή του δημοφιλούς συστήματος αναζήτησης του Google, περιορίζοντας την πρόσβαση σε χιλιάδες εκφράσεις και ιστοσελίδες, που θα αναφέρονται σε ζητήματα "άβολα" για το κινεζικό καθεστώς, όπως η ανεξαρτησία του Θιβέτ και της Ταϊβάν, η ομάδα Φαλούν Γκογκ και άλλα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, "τα λοιπά προϊόντα, όπως τα Gmail και Blogger, θα εισαχθούν μόνο όταν νιώσουμε την άνεση ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο με έναν τρόπο που πετυχαίνει μια σωστή ισορροπία μεταξύ της υποχρέωσής μας να ικανοποιήσουμε τα συμφέροντα των χρηστών μας, να επεκτείνουμε την πρόσβαση στην πληροφορία και να ανταποκριθούμε στις τοπικές καταστάσεις".

Το Google είναι μόλις η πιο πρόσφατη διεθνής επιχείρηση που υποκύπτει στη λογοκρισία της Κίνας. Το MSN spaces της Microsoft έχει λογοκρίνει φράσεις, όπως "ανθρώπινα δικαιώματα" και "ανεξαρτησία της Ταϊβάν" από τις θεματικές σειρές των ελεύθερων διαδικτυακών ημερολογίων της, ενώ η Yahoo κατηγορήθηκε ότι παρέδωσε στην κινεζική κυβέρνηση στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν ως αποδείξεις στη δεκαετή φυλάκιση Κινέζων δημοσιογράφων. Προς υπεράσπισή της η Yahoo υποστήριξε πως είναι υποχρεωμένη να υπακούσει στους νόμους της κάθε χώρας.