Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

"Ιστορική" για τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση στα παλαιστινιακά εδάφη, η οποία διεξήχθη σε ήπιο σχετικά κλίμα και χαρακτηρίζεται από την υψηλή συμμετοχή των Παλαιστινίων. Ωστόσο η διαγραφόμενη άνοδος της Χαμάς, που εμμένει και στον ένοπλο αγώνα, γεννά προβληματισμούς σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Για την ανάδειξη των 132 μελών του Νομοθετικού Συμβουλίου τους προσήλθαν μαζικά στις κάλπες χθες οι Παλαιστίνιοι (57,6% τρεις ώρες πριν από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας), κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ιδιαίτερα στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για τις δεύτερες γενικές εκλογές στην ιστορία των Παλαιστινίων και για την πρώτη φορά που η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση άφησε, προς το παρόν όπως φαίνεται, στην άκρη τον ένοπλο αγώνα και περνά στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού μέσα από την πολιτική αρένα.

Ο προεκλογικός διχασμός της Φατάχ και τα σκάνδαλα για διαφθορά των πρώην κυβερνώντων αποτελούν το ισχυρό "χαρτί" της Χαμάς στη χθεσινή αναμέτρηση. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, η Χαμάς αναμένεται να καταλάβει τις 54 έδρες από τις 132 του νέου κοινοβουλίου, στερώντας από τη Φατάχ την πλειοψηφία, η οποία φέρεται να καταλαμβάνει 59 έδρες, ενώ τις υπόλοιπες διεκδικούν τα άλλα εννέα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, που θα γίνουν γνωστά αργότερα σήμερα ή την Παρασκευή, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς εμφανίστηκε αμετακίνητο από τις θέσεις της οργάνωσης υπέρ του ένοπλου αγώνα. "Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι η Χαμάς θα πρέπει να διαλέξει είτε τα όπλα είτε το παλαιστινιακό εκτελεστικό συμβούλιο (κοινοβούλιο), αλλά εμείς λέμε "και τα όπλα και το εκτελεστικό συμβούλιο. Δεν βλέπουμε να υπάρχει αντίφαση", δήλωσε ο Ισμαήλ Χανίγια. Καταλήγοντας τόνισε ότι "αντί να ασκούν πιέσεις στη Χαμάς, θα πρέπει να ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ, για να παραδώσει στους Παλαιστίνιους αυτά που τους ανήκουν, τα δικαιώματά τους".

Νέα σελίδα

Μία νέα σελίδα στην ιστορία των Παλαιστινίων ανοίγουν οι εκλογές, τόνισε ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων Αχμέντ Κορέι. "Είναι μια ιστορική ημέρα. Αύριο γυρίζουμε μία νέα σελίδα" επισήμανε, ενώ για πιθανή είσοδο της Χαμάς στο Νομοθετικό Συμβούλιο σημείωσε ότι αυτοί είναι οι κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού.

Για ιστορική στιγμή στις εξελίξεις του Μεσανατολικού έκανε λόγο και η Ουάσιγκτον, επαναλαμβάνοντας όμως την αντίθεσή της έναντι του ριζοσπαστικού κινήματος της Χαμάς, που θεωρείται από την αμερικανική κυβέρνηση τρομοκρατική οργάνωση.

Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η άρνηση της Χαμάς να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει καθώς και η άρνησή της να παραδώσει τα όπλα της είναι πράξεις ασυμβίβαστες με την πολιτική δραστηριότητα. Αλλά μην μπορώντας να κάνει κι αλλιώς, σέβεται την απόφαση του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς να επιτρέψει στη Χαμάς να μετάσχει στις εκλογές.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν τόνισε ότι "εμείς έχουμε δηλώσει καθαρά ποια είναι η άποψή μας για τη Χαμάς και η άποψη αυτή δεν αλλάζει".