Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "τι θα κάνετε, κ. υπουργοί για την έλλειψη υποδομών;" :: 8/2/2006 21:34:06) 

"Τι θα κάνετε, κ. υπουργοί για την έλλειψη υποδομών;"

Ερώτηση του βουλευτή Δ. Γαλαμάτη για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξηση του πληθυσμού γύρω από τη Θεσσαλονίκη

Στην απότομη αλλαγή του πληθυσμιακού χάρτη σε περιοχές περιφερειακά της πόλης της Θεσσαλονίκης και την ανάγκη για αύξηση υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης, οδοποιίας, μονάδων υγείας, καθώς και σχολικής στέγης αναφέρεται σε ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής της ΝΔ στη Β' Θεσσαλονίκης Δημήτρης Γαλαμάτης.

"Στους δήμους και τις κοινότητες περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, ο πληθυσμός τους από 204.834 κατοίκους στην απογραφή του 1991 έφτασε στους 308.045 στην απογραφή του 2001, ενώ σήμερα τα ανεπίσημα στοιχεία των υπηρεσιών τους αναφέρουν πληθυσμό περίπου 517.500 κατοίκων", αναφέρει ο κ. Γαλαμάτης.

Ο βουλευτής σημειώνει ακόμη ότι η ολοκλήρωση της κατασκευής της Εγνατίας οδού εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ένα νέο ρεύμα επιλογής μόνιμης κατοικίας σε περιοχές που μέχρι σήμερα η απόστασή τους από τη Θεσσαλονίκη και η κατάσταση των οδικών δικτύων δεν το επέτρεπε (π.χ. δήμος Λαγκαδά, δήμος Εγνατίας, δήμος Ρεντίνας, δήμος Αγίου Γεωργίου κτλ.).

"Την τελευταία δεκαετία, πιθανότατα και αυτή που θα ακολουθήσει, διαμορφώνεται μια αντίληψη για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, που σχηματικά περιγράφεται στη φράση "εργάζομαι στην πόλη, ζω στην περιφέρεια", καθώς με πολύ ταχείς ρυθμούς όλο και περισσότεροι επιλέγουν ως μόνιμη κατοικία τους περιοχές έξω από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης", αναφέρεται στην ερώτηση.

Τα ερωτήματα που απευθύνονται στους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων έργων, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι: Tι μέτρα έχουν πάρει και τι σκοπεύουν να πάρουν στο μέλλον, προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες αυτές ανάγκες.