Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Εκρηκτικό κλίμα επικρατεί στη σερβική πλευρά μετά τις δηλώσεις Βρετανού αξιωματούχου ότι το Κοσσυφοπέδιο θα αποκτήσει ανεξαρτησία εντός του 2006. Δεν μπορεί να "επιβληθεί" η ανεξαρτησία, τονίζει ο πρωθυπουργός της Σερβίας, καθώς αυτό θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο.

Το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να καθορισθεί με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, απαντώντας στα σχόλια του απεσταλμένου του Φόρεϊν Όφις Τζον Σόουερ.

Η θέση της Σερβίας είναι ότι κάθε προσπάθεια να επιβληθεί οποιαδήποτε λύση σε μια δημοκρατική χώρα αποτελεί παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου, είπε ο Κοστούνιτσα στον Τζον Σόουερς, σύμφωνα με ανακοινωθέν της σερβικής κυβέρνησης. Οι δηλώσεις Σόουερς προκάλεσαν την οργή τόσο του Βελιγραδίου όσο και των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Σόουερς την περασμένη Τρίτη στο Βελιγράδι είπε ότι η ομάδα επαφής -που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Ιταλία- αποφάσισε πριν από μία εβδομάδα ότι το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία των κατοίκων του.

"Φυσικά, η μεγάλη πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο θέλει ανεξαρτησία και αυτή είναι μια επιλογή. Ορισμένοι θα έλεγαν η μόνη επιλογή", φέρεται να είπε ο Σόουερς, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Beta.

Διπλωμάτες της ομάδας επαφής συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο χωρίς να προδιαθέτουν σε πιθανή έκβαση, σημείωσαν όμως πως το Βελιγράδι πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι "η διευθέτηση πρέπει να είναι αποδεκτή από το λαό του Κοσόβου", όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί συντριπτική πλειοψηφία.

Η σερβική κυβέρνηση έχει προτείνει ευρεία αυτονομία για το Κοσσυφοπέδιο, όμως παραμένει κατηγορηματικά αντίθετη στην ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας που τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών από 1999, η οποία θεωρείται ως σημαντικό στοιχείο της σερβικής ταυτότητας, πρέπει να παραμείνει υπό σερβική κυριαρχία και να αποκτήσει εκτεταμένη αυτονομία.

Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου άρχισαν το Νοέμβριο, ενώ η πρώτη άμεση επαφή ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα είναι προγραμματισμένη για το Φεβρουάριο.

ΝΤΕΛ ΠΟΝΤ Ε ΣΕ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Σε 12 μέρες παραδίδουν(;) τον Μλάντιτς

Τη δέσμευση από τις σερβικές αρχές ότι έως τις 21 Φεβρουαρίου θα επιλυθεί το ζήτημα του Ράτκο Μλάντιτς φέρεται να απέσπασε η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα ντελ Πόντε, σύμφωνα με το σερβικό Τύπο. Όπως σημειωνόταν, έχει βρεθεί ο τρόπος παράδοσης του καταζητούμενου για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου που είναι η πιθανότερη εκδοχή, χωρίς να αποκλείεται η σύλληψή του.

Η ντελ Πόντε, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη τις προηγούμενες ημέρες σε Βελιγράδι και Σεράγεβο, δήλωσε ότι είναι σίγουρη πως ο καταζητούμενος για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου πρώην διοικητής του σερβοβοσνιακού στρατού Ράτκο Μλάντιτς βρίσκεται σε σερβικό έδαφος.

Η ντελ Πόντε από το Σεράγεβο όπου βρέθηκε τη Δευτέρα τόνισε ακόμη ότι ο καταζητούμενος πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς βρίσκεται στην περιοχή, αλλά δεν γνωρίζει σε ποια χώρα κρύβεται.

"Είναι απαράδεκτο να παραμένουν ελεύθεροι μετά από τον Απρίλιο του 2004, όταν επιβεβαιώθηκε επίσημα ότι διαπράχθηκε γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα", υπογράμμισε τονίζοντας ότι πλέον δεν μπορεί να αποδεχθεί λόγια κενού περιεχομένου και υποσχέσεις περί συνεργασίας με το δικαστήριο.

Παράλληλα, προχώρησε σε επίθεση κατά του τρόπου χειρισμού των θεμάτων συνεργασίας με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης από τις σερβικές αρχές της Σερβίας-Μαυροβουνίου. Θέση η οποία εκτιμάται ότι επέσυρε την υπόσχεση από πλευράς Βελιγραδίου για απομάκρυνση του επικεφαλής της υπηρεσίας για τον εντοπισμό κατηγορούμενων για εγκλήματα πολέμου του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας Σλόμπονταν Μπορισάβλιεβιτς, σύμφωνα με το σερβικό Τύπο.