Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σε αποχώρηση από τη διεύθυνση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της CIA εξωθήθηκε χθες ο επικεφαλής της Ρόμπερτ Γκρενιέ, καθώς χρεώθηκε με την αδυναμία εντοπισμού και εξολόθρευσης του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα.

Ο 51χρονος Γκρενιέ επιβεβαίωσε ο ίδιος την απομάκρυνσή του, αν και αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για τα αίτια που την προκάλεσαν ή τον πιθανό διάδοχό του. Σύμφωνα, πάντως, με μια πηγή προσκείμενη στο διευθυντή της CIA Πόρτερ Γκος, η οποία προτίμησε να παραμείνει ανώνυμη, "υπήρχε διάχυτη η αίσθηση στην υπηρεσία ότι δεν ήταν αρκετά επιθετικός ούτε μπορούσε να προωθήσει τις όποιες ιδέες του. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλός στη δουλειά του. Απλά κρίθηκε πως τη δεδομένη στιγμή μπορούσε να βρεθεί κάποιος καλύτερος". Η τελευταία μεγάλη αποτυχία του Γκρενιέ ήταν ο πρόσφατος βομβαρδισμός ενός πακιστανικού χωριού, όπου πιστευόταν ότι κρυβόταν ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι. Τελικά η πληροφορία αποδείχθηκε λανθασμένη, αλλά από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους δεκάδες χωρικοί.

Ο Γκρενιέ υπηρέτησε στη θέση τού επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής της CIA για λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ η θητεία του συνέπεσε με τη σταδιακή μείωση των αρμοδιοτήτων της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Παρ' όλα αυτά θεωρείται ένας από τους πλέον έμπειρους αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς υπηρέτησε για δεκαετίες ως μυστικός πράκτορας στη Μέση Ανατολή και στην Άπω Ανατολή, ενώ την εποχή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν σταθμάρχης της CIA στο Πακιστάν.

Έρευνα για τις διαρροές

Στο μεταξύ, ο Γκος διέταξε χθες τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών σχετικά με μυστικές επιχειρήσεις της αμερικανικής κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης. Με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που διανεμήθηκε σε όλα τα μέλη της υπηρεσίας τον περασμένο μήνα, ο Γκος κατηγόρησε "έναν πολύ περιορισμένο αριθμό ανθρώπων" για τις διαρροές αυτές και πρόσθεσε πως οποιοδήποτε στέλεχος της CIA, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι διοχετεύει απόρρητες πληροφορίες στον τύπο, μπορεί να αναγκαστεί να περάσει από απροειδοποίητο έλεγχο με ανιχνευτή ψεύδους, όπως αποκάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Παράλληλα, ανέφερε ότι ζητήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να ασκηθεί ποινική δίωξη -μεταξύ άλλων για κατηγορίες όπως κατασκοπεία και προδοσία- σε βάρος οποιουδήποτε στελέχους της υπηρεσίας αποδειχθεί πως εμπλέκεται στις διαρροές. Αφορμή για την εν λόγω έρευνα ήταν κατά πάσα πιθανότητα η αποκάλυψη της εφημερίδας "Ουάσιγκτον Ποστ" περί ύπαρξης μυστικών φυλακών της CIA στην Ευρώπη και αλλού.

Πρώην στέλεχος της CIA έκανε λόγο για ένα εξελισσόμενο "κυνήγι μαγισσών". Άλλοι, ωστόσο, αντέτειναν ότι το μήνυμα του Γκος έχει συγκεκριμένο στόχο και δεν υπονοεί την έναρξη τυχαίων ελέγχων με χρήση ανιχνευτών ψεύδους σε όλη την υπηρεσία. Ο ίδιος ο Γκος είχε επιβεβαιώσει το περίγραμμα της έρευνας για τη διαρροή των πληροφοριών σε κατάθεσή του στην επιτροπή για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Γερουσίας στις 2 Φεβρουαρίου.