Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άνοιγμα προς το Ισραήλ έκανε χθες η Χαμάς, δηλώνοντας πως θα μπορούσε να αποδεχθεί μία "μακροπρόθεσμη εκεχειρία" μαζί του. "Τονίζουμε σήμερα ότι, αν το Ισραήλ επιστρέψει στα σύνορα του 1967 (σ.σ. πριν από τον πόλεμο των έξι ημερών), μπορεί να υπάρξουν ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή, αλλά και να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, μέχρι η διεθνής κοινότητα να βρει τα μέσα για την επίλυση όλων των προβλημάτων", δήλωσε ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της ισλαμικής οργάνωσης Χάλεντ Μεσάαλ, προσθέτοντας πως "η εκεχειρία αυτή θα είναι μακροπρόθεσμη". Παρ' όλα αυτά επανέλαβε ότι η παλαιστινιακή αντίσταση σε όλες τις μορφές της είναι νόμιμη.

Στο μεταξύ η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, απορρίπτοντας και κάθε ιδέα περί εκεχειρίας με το Ισραήλ. "Αν η νέα κυβέρνηση ταχθεί υπέρ της αντίστασης, τότε έχει τη στήριξή μας. Η εκεχειρία είναι άχρηστη και την απορρίπτουμε πλήρως", δήλωσε ο Χαλέντ Αλ Μπατς, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης.

Παράλληλα την έντονη δυσαρέσκεια των Παλαιστινίων έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υπηρεσιακού Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ πως, αν το κόμμα του Καντιμά κερδίσει στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει μεν από μεγάλα τμήματα της Δυτικής Όχθης, αλλά θα διατηρήσει υπό τον έλεγχό του την κοιλάδα του Ιορδάνη και τους μεγάλους εβραϊκούς οικισμούς, καθώς και "μία επανενωμένη Ιερουσαλήμ", συμπεριλαμβανομένου δηλαδή του κατεχόμενου αραβικού τμήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι Παλαιστίνιοι θα βρεθούν περικυκλωμένοι από παντού. "Το Ισραήλ πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική της μονομέρειας", περιορίστηκε να απαντήσει ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ.