Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Συνεχίσθηκε και χθες το κύμα των αντιδράσεων μερίδας του μουσουλμανικού κόσμου εναντίον της Δανίας και δευτερευόντως εναντίον της Ευρώπης για τη δημοσίευση "βλάσφημων" σκίτσων του Μωάμεθ από εφημερίδα της Δανίας και εν συνεχεία από περιοδικό της Νορβηγίας. Χθες, την επίμαχη σειρά των δώδεκα σκίτσων δημοσίευσαν και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Ναι, μπορούμε να σκιτσάρουμε το θεό!", η γαλλική "Φρανς Σουάρ" δημοσιεύει όλη τη σειρά των σκίτσων "στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης και για να αντιταχθεί στο θρησκευτικό φανατισμό", τονίζοντας ότι μια κοσμική χώρα, όπως η Γαλλία, δεν μπορεί να δεσμεύεται από τις επιταγές οποιασδήποτε θρησκείας.

Με ανάλογο σκεπτικό δημοσίευσαν τα σκίτσα οι ισπανικές εφημερίδες "ABC" και "Ελ Περιόδικο". Μάλιστα, η δεύτερη σημειώνει ότι "είναι λογικό τα σκίτσα αυτά να εξοργίζουν ορισμένους μουσουλμάνους. Δεν είναι όμως λογικό, στο όνομα μιας κατά λέξη και απάνθρωπης ανάγνωσης του κορανίου, να διατυπώνονται απειλές και εναντίον αυτών που ασκούν σάτιρα στο εξωτερικό".

Μερικά από τα σκίτσα δημοσίευσαν στην Ιταλία η "Στάμπα" και η "Κοριέρε ντελα Σέρα", στη Γερμανία η "Ντι Βελτ", αλλά και αρκετές εφημερίδες της Ελβετίας και της Ολλανδίας, όχι όμως και της Βρετανίας.

Γαλλική αντίδραση

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του από τη "Φρανς Σουάρ", τονίζοντας ότι "οι γελοιογραφίες που δημοσιεύονται στη Φρανς Σουάρ είναι θέμα ευθύνης μόνο της εφημερίδας που τις δημοσίευσε. Η αρχή της ελευθερίας του Τύπου, την οποία ο γαλλικές αρχές υπερασπίζονται παντού στον κόσμο, δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί".

Εκπρόσωποι μουσουλμανικών οργανώσεων της Γαλλίας χαρακτήρισαν πρόκληση την ενέργεια της "Φρανς Σουάρ", ενώ στο μουσουλμανικό κόσμο πληθαίνουν οι διαδηλώσεις και τα διαβήματα διαμαρτυρίας. Η Συρία ανακάλεσε χθες τον πρεσβευτή της από τη Δανία, "προκειμένου να ενημερωθεί για τα μέτρα που έλαβε η δανική κυβέρνηση", ενώ στο Μαρόκο τέσσερις ισλαμικές οργανώσεις διοργανώνουν αύριο κοινή διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ, πιστεύοντας ότι το γεγονός αυτό αποτελεί "επίθεση κατά της αξιοπρέπειας του προφήτη".

"Νίκησαν οι πολέμιοι"

Η θύελλα των διαμαρτυριών και το μποϊκοτάζ στα δανέζικα προϊόντα στο μουσουλμανικό κόσμο δείχνουν ότι οι πολέμιοι της ελευθερίας της έκφρασης νίκησαν, παραδέχεται ο Κάρστεν Γιούστεν, διευθυντής της "Jyllands Posten", της εφημερίδας που πρώτη δημοσίευσε τα σκίτσα του Μωάμεθ.

"Νίκησαν. Αυτό το λυπηρό γεγονός συνέβη. Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια της επόμενης γενιάς κανείς στη Δανία δεν θα σχεδιάσει τον προφήτη Μωάμεθ", είπε, ενώ σε ερώτηση, εάν μετανιώνει για τη δημοσίευση των σκίτσων τον περασμένο Σεπτέμβριο, απάντησε: "Εάν γνωρίζαμε ότι θα είχε οδηγήσει σε μποϊκοτάζ και ότι ζωές Δανών θα ετίθεντο σε κίνδυνο, όπως βλέπουμε να συμβαίνει, τότε η απάντηση είναι ότι δεν θα το κάναμε. Δεν θα έδειχνε υπευθυνότητα. Το κόστος θα ήταν απλούστατα πολύ υψηλό".

Δανία: "Να χτίσουμε τζαμιά"

Ο πρώην διευθυντής της μεγάλης εφημερίδας της Κοπεγχάγης "Πολίτικεν" Χέρμπερτ Πούντικ πρότεινε χθες με άρθρο του τη συγκέντρωση χρημάτων με σκοπό την οικοδόμηση μουσουλμανικού τεμένους με μιναρέδες και θόλους στην Κοπεγχάγη, "για να δημιουργηθεί μια διαφορετική εικόνα της Δανίας".

Ο δήμαρχος της Κοπεγχάγης Ριτ Μπγέρεγκαρντ χαρακτήρισε στο τοπικό ραδιόφωνο την πρόταση "καλή ιδέα" και δήλωσε ότι η δημοτική αρχή θα υποδείξει κατάλληλες τοποθεσίες για την οικοδόμηση του τεμένους.