Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η διαφθορά στον τομέα των υπηρεσιών υγείας και οι απομιμήσεις φαρμακευτικών προϊόντων ή φαρμάκων στοιχίζουν ετησίως τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως καταγγέλλει η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (TI) στην ετήσια έκθεσή της που παρουσιάστηκε χθες στο Λονδίνο

Για εκατομμύρια φτωχούς, η εξάλειψη της διαφθοράς στον τομέα της υγείας είναι θέμα ζωής και θανάτου, καθώς θέτει σε κίνδυνο το "θεμελιώδες δικαίωμα σε μια ουσιαστική υγειονομική περίθαλψη" και υπονομεύει τον παγκόσμιο αγώνα κατά του AIDS, σημειώνει χαρακτηριστικά η μη κυβερνητική οργάνωση. Ο επικεφαλής της Ντέιβιντ Νουσμπάουμ υπογράμμισε από την πλευρά του την ανάγκη για "απόλυτη ακεραιότητα" στη βιομηχανία των υπηρεσιών υγείας -ο ετήσιος προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται παγκοσμίως σε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια- όπως και για μεγαλύτερη διαφάνεια μέσω της επιτήρησης από ανεξάρτητους φορείς και για αυστηρότερους κανόνες που θα διέπουν τη "σύγκρουση συμφερόντων" ανάμεσα στο ιατρικό επάγγελμα και τις φαρμακοβιομηχανίες. "Για κάθε δολάριο που χάνεται λόγω απληστίας, κάποιος κάπου πληρώνει το τίμημα. Η διαφθορά στην υγειονομική περίθαλψη είναι θέμα ζωής και θανάτου", σημείωσε.

Σε ορισμένες χώρες, μάλιστα, το φαινόμενο των "ανεπίσημων αμοιβών" είναι τόσο διαδεδομένο, ώστε στην πραγματικότητα φτάνει στο επίπεδο της ιδιωτικής περίθαλψης. Έτσι, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, οι πρώην κομμουνιστικές κυβερνήσεις έχουν αφήσει μια "κληρονομιά διαφθοράς σε όλη την περιοχή, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας", επισημαίνεται στην έκθεση. Κι ακόμη, στο μεγαλύτερο μέρος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης -αν και ονομαστικά αναφορά γίνεται μόνο στη Βουλγαρία- οι ιατροί δέχονται συχνά "μικρές ανεπίσημες αμοιβές ή δώρα για ιατρική περίθαλψη", η αξία των οποίων ξεκινά από 10 ως 50 δολάρια ΗΠΑ και μερικές φορές αγγίζει ακόμη και τα 1.000 δολάρια.

Παράλληλα, εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι "είναι όμηροι ανήθικων προμηθευτών", όπως σημειώνεται στην έκθεση, η οποία κάνει ειδική μνεία στο μηχανισμό προμηθειών του τομέα υγείας σε 45 χώρες. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, 19 άνθρωποι που είχαν υποβληθεί σε μεταμοσχεύσεις καρδιάς πέθαναν το 2003, αφού γιατροί είχαν δωροδοκηθεί, αποδεχόμενοι την εισαγωγή ελαττωματικών βαλβίδων καρδιάς από τη Βραζιλία.

Αν και η πλειονότητα των εργαζομένων στον τομέα ασκεί το επάγγελμά του με ευσυνειδησία και ακεραιότητα, υπάρχουν αποδείξεις για "δωροδοκία και απάτη" στον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών. "Η διαφθορά έχει διαπεράσει το μηχανισμό προμήθειας του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, είτε αυτή είναι δημόσια είτε ιδιωτική, είτε είναι απλή ή εξελιγμένη", υπογράμμισε ο Νουσμπάουμ.

Στην Κίνα υπολογίζεται ότι 192.000 άνθρωποι πέθαναν πέρυσι λόγω της χρήσης πλαστών φαρμάκων, ενώ στην Καμπότζη σημαντικό πλήγμα έχει επιφέρει στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης η "άμεση υπεξαίρεση" κεφαλαίων προοριζόμενων για τη δημόσια υγεία.

Η διαφθορά εμποδίζει επίσης τις προσπάθειες που καταβάλλονται παγκοσμίως για την καταπολέμηση του AIDS, καταγγέλλει η Διεθνής Διαφάνεια. Η υπεξαίρεση από υπουργεία και διάφορους συμβουλευτικούς φορείς κεφαλαίων που προορίζονται για τη θεραπεία του AIDS αφήνει αυτούς που υποφέρουν χωρίς περίθαλψη ζωτικής σημασίας, καταλήγει η ΤΙ, αναφέροντας ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Κένυα, όπου το Εθνικό Συμβούλιο για το AIDS έχει "καταληφθεί" από δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι "καταχρώνται ζωτικούς πόρους".