Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η αριστερή στροφή που σημειώνεται στις χώρες της Λατινικής Αμερικής έχει ανησυχήσει την Ουάσιγκτον, η οποία με μια απροκάλυπτη κίνησή της αποφάσισε να μπλοκάρει την πώληση στρατιωτικών αεροσκαφών από την Ισπανία στη Βενεζουέλα του Τσάβες. Πρόκειται για τη συμφωνία ύψους 1,56 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε υπογράψει τον περασμένο Νοέμβριο ο Ισπανός υπουργός Άμυνας Χοσέ Μπόνο στο Καράκας για την πώληση στη Βενεζουέλα τεσσάρων σκαφών της ακτοφυλακής, τεσσάρων κορβετών, δέκα μεταγωγικών αεροσκαφών C-295 και δύο αεροπλάνων ναυτικής παρακολούθησης.

Η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να χορηγήσει στην Ισπανία την απαραίτητη άδεια για την πώληση στη Βενεζουέλα δώδεκα στρατιωτικών αεροσκαφών που κατασκευάζονται με αμερικανικά ανταλλακτικά, όπως γράφει η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς, καθώς το 50% έως 60% των ανταλλακτικών τους είναι αμερικανικά και για αυτό απαιτείται εξαγωγική άδεια από την Ουάσιγκτον.¨

Όπως ενημέρωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ισπανία Εδουάρδο Αγκίρε τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, δικαιολογώντας το βέτο των ΗΠΑ, «η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες, αν και έχει εκλεγεί δημοκρατικά, αποδυναμώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς και συμβάλλει στην αστάθεια στην περιοχή». Η Ουάσιγκτον είχε εκφράσει τότε φόβους ότι τα οπλικά συστήματα που αγοράζει η Βενεζουέλα μπορούν να καταλήξουν στα χέρια των ανταρτών του μαρξιστικού FARC στη γειτονική Κολομβία. Ανάλογο βέτο είχαν προβάλει οι ΗΠΑ και στη Βραζιλία εμποδίζοντάς την να κατασκευάσει εκπαιδευτικά αεροσκάφη Σουπερτουκάνο για την πολεμική αεροπορία της Βενεζουέλας.