Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η σερβική κυβέρνηση διέψευσε χθες πληροφορίες για σύλληψη του καταζητούμενου από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, που μετέδωσαν σερβικά και σερβοβοσνιακά μέσα ενημέρωσης.

"Οι πληροφορίες σχετικά με τον Μλάντιτς δεν είναι σωστές. Είναι προϊόντα χειραγώγησης, με σκοπό να ζημιωθεί η κυβέρνηση στο Βελιγράδι και δεν συνεισφέρουν στις προσπάθειες που καταβάλλει για να ολοκληρώσει πλήρως τη συνεργασία της με τη Χάγη (το ΔΠΔ του ΟΗΕ)", δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της σερβικής κυβέρνησης Σιρντιάν Ντιούριτς στο πρακτορείο "Ρόιτερ", ενώ μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε δοθεί επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.

Το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ" είχε νωρίτερα αναμεταδώσει την είδηση, από σερβοβοσνιακό τηλεοπτικό σταθμό, ότι ο Μλάντιτς συνελήφθη στο Βελιγράδι.

Ωστόσο, παρά τη διάψευση, ο τηλεοπτικός σταθμός του Βελιγραδίου Β92 μετέδιδε ότι ο Ράτκο Μλάντιτς είχε συλληφθεί και είχε οδηγηθεί στην πόλη Τούζλα της Βοσνίας απ' όπου θα μεταφερόταν στη Χάγη.

Σύμφωνα με τον Β92, που επικαλούνταν αξιόπιστες πηγές, η επιχείρηση για τη σύλληψη του Μλάντιτς άρχισε το πρωί και ολοκληρώθηκε το απόγευμα με τη σύλληψη του στρατηγού.

Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο επέμεναν ότι ο Μλάντιτς δεν έχει συλληφθεί ακόμη, αλλά εντοπίστηκε και βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την παράδοσή του, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποια επιχείρηση σε εξέλιξη.

Τη Δευτέρα, άλλωστε, σε μία πρωτοφανή για Σέρβο αξιωματούχο δήλωση, στενός συνεργάτης του Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε ότι ο πρώην αρχηγός των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ενδέχεται να παραδοθεί.

Ο 63χρονος Μλάντιτς καταζητείται για το ρόλο του στην πολιορκία του Σεράγεβου και στη σφαγή περίπου 8.000 μουσουλμάνων στην κοινότητα της Σρεμπρένιτσα στην Ανατολική Βοσνία.