Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τα σιλό φεύγουν, οι οικοδομές έρχονται :: 13/1/2006 22:17:22) 

Ο γ.γ. του ΥΠΠΟ Χρ. Ζαχόπουλος μίλησε στη 'Μ" για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Τα σιλό φεύγουν, οι οικοδομές έρχονται

Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου συνεδρίασε η διεύθυνση Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η «έγκριση ή μη μελέτης χωροθέτησης νέων οικοδομικών μονάδων στον περιβάλλοντα χώρο του διατηρητέου συγκροτήματος 'Αλευρόμυλοι Αλλατίνη' στη Θεσσαλονίκη». Η «Μ» επικοινώνησε με τον γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστο Ζαχόπουλο, για να πληροφορηθεί τι ακριβώς γνωμοδότησε η διεύθυνση. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, το ΚΑΣ «αφού άκουσε τους ενδιαφερόμενους, τους επενδυτές, καθώς επίσης και την άποψη της δικηγόρου των τεσσάρων περιοίκων που είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε με κάποιες τροποποιήσεις τη νέα μελέτη. Σύμφωνα με αυτή προβλέπεται λιγότερη κάλυψη του χώρου και σαφώς είναι βελτιωμένη σε σχέση με αυτή του παρελθόντος».

Έτσι θα απομακρυνθούν τεράστια σιλό, ύψους πάνω από 20 μέτρα, προς την πλευρά της Θεμιστοκλέους Σοφούλη και στη θέση τους θα κτιστούν, με δέκα μέτρα τουλάχιστον απόσταση μεταξύ τους, τρεις οικοδομές χαμηλότερου ύψους. Προς τη γωνία Ανθέων και Σοφούλη θα δημιουργηθεί πρόσθετη πρασιά, ενώ από την άλλη πλευρά το κτίριο διοίκησης, που είναι το πρώτο καθώς κανείς συναντά το συγκρότημα από την Ανθέων, θα συνδεθεί με μια ελαφρά κατασκευή με ένα σύγχρονο κτίριο. Επίσης θα δημιουργηθεί υπόγειος χώρος στάθμευσης.

«Η άποψη που επικράτησε στο Συμβούλιο», μας είπε ο κ. Ζαχόπουλος, «ήταν ότι έτσι προστατεύεται το μνημείο, γιατί θα γίνουν οι κατάλληλες επεμβάσεις συντήρησης, ενώ με τη λειτουργία του αυτό δεν θα φθείρεται από το χρόνο. Ταυτόχρονα αλλάζει και όλη η αντίληψη για το χώρο, γιατί γκρεμίζεται ο πέριξ φράχτης και πλέον θα είναι επισκέψιμο. Παράλληλα, ένα κτίριο που βρίσκεται από την πλευρά της Ανθέων αριστερά του βασικού κτιριακού όγκου του Αλλατίνι προορίζεται για στέγη μουσείου βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης. Αυτό είναι στις προθέσεις των μελετητών και των επενδυτών».