Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( επίσκεψη χριστόδουλου στο βατικανό :: 14/2/2006 18:24:23) 

Επίσκεψη Χριστόδουλου στο Βατικανό

Απεδέχθη σχετική πρόσκληση του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ'

Αποφασισμένος να μεταβεί στο Βατικανό, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση που του απηύθυνε το προηγούμενο διάστημα ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ', εμφανίστηκε χθες ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Την πρόθεσή του εξέφρασε ο κ. Χριστόδουλος με αφορμή την επίσκεψη στο μέγαρο της αρχιεπισκοπής 150 νέων ρωμαιοκαθολικών κληρικών από το Μιλάνο, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον καρδινάλιο Ντονίσιο Τεταμάντσι. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ζήτησε από τους κληρικούς να μεταφέρουν στον ποντίφικα τη βαθύτατη εκτίμησή του προς το πρόσωπό του, αλλά και την "απόφασή μας να πραγματοποιήσουμε, εντός του τρέχοντος έτους, την από μακρόν εκκρεμούσα επίσκεψή μας στη Ρώμη".

Υπενθυμίζεται πως στις 8 Οκτωβρίου 2004 και μάλιστα κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας συνεδρίασης στη μονή Πετράκη της συνόδου της τακτικής Ιεραρχίας, οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδας αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία την αναβολή της επίσκεψης του αρχιεπισκόπου στο Βατικανό ως προκαθημένου της ελλαδικής εκκλησίας. Το θέμα είχε προκαλέσει τότε ποικίλες συζητήσεις εντός του σώματος των ιεραρχών, αφού αρκετοί μητροπολίτες, μεταξύ των οποίων και ο πνευματικός πατέρας του αρχιεπισκόπου μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος, είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο επίσκεψης του προκαθημένου της ελλαδικής εκκλησίας στο Βατικανό. Ενδεικτικό του κλίματος της συνεδρίασης ήταν το αποτέλεσμα της τότε ψηφοφορίας, αφού επί συνόλου 63 ιεραρχών 42 μητροπολίτες είχαν ταχθεί υπέρ της αναβολής, 15 κατά, ενώ είχαν βρεθεί ένα άκυρο και πέντε λευκά ψηφοδέλτια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μετάβαση του κ. Χριστόδουλου στο Βατικανό, η οποία προσδιορίζεται χρονικά τον προσεχή Σεπτέμβριο, μπορεί να γίνει με την ιδιότητά του ως αρχιεπισκόπου Αθηνών και όχι ως προέδρου της Ιεράς Συνόδου, γεγονός που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται έγκριση ούτε από την Ιεραρχία ούτε από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Σ. ΠΡΑΜΠΡΟΜΗΣ