Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η αλβανοκοσοβαρική ηγεσία έσπευσε να απορρίψει το αίτημα του προέδρου της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς να παραστεί στην κηδεία του Αλβανού ηγέτη του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα. "Ο Τάντιτς δεν είναι ευπρόσδεκτος στην κηδεία, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία σχόλιά του", δήλωσε Κοσοβάρος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Τάντιτς διατύπωσε την πρόθεσή του δηλώνοντας, σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Μπέτα, πως "είναι ζήτημα στοιχειώδους τάξης ο πρόεδρος της Σερβίας να μεταβεί στο Κόσοβο, το οποίο αποτελεί τμήμα της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας, και να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον πολιτικό εκπρόσωπο του αλβανικού λαού".

Η εφημερίδα της "Κοσόβα Σοτ" χαρακτήρισε προκλητική τη δήλωση του Τάντιτς. "Ο πρόεδρος της Σερβίας δεν επέλεξε την κατάλληλη στιγμή, για να εκφράσει τις φιλοδοξίες του κράτους του έναντι του Κοσόβου", υπογραμμίζεται σε δημοσίευμά της. Η εφημερίδα "Ζέρι" ανέφερε, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, πως κανένας αξιωματούχος από το Βελιγράδι δεν είναι ευπρόσδεκτος στην κηδεία του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα.

Την κηδεία του Ρουγκόβα θα παρακολουθήσουν πολλοί ξένοι πολιτικοί και διπλωματικοί παράγοντες. Σύσσωμη θα παραστεί η πολιτική και κομματική ηγεσία της Αλβανίας, αλλά κανείς από το Βελιγράδι λόγω Πρίστινας. Οι Αλβανοί δεν θα ήθελαν με τίποτε Σέρβους εκπροσώπους, η παρουσία των οποίων θα συμβόλιζε τη σερβική παρουσία και κυριαρχία στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς, ενόψει των διαπραγματεύσεων, αμφότερες οι πλευρές επιδιώκουν κέρδη εντυπώσεων.