Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η χάραξη μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής θα τεθεί κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής των "25", στις 25 Μαρτίου. Όμως χθες Γαλλία και Βρετανία έδωσαν τα πρώτα δείγματα των απόψεών τους, οι οποίες συνοψίζονται στην ανάγκη ισχυρού προβληματισμού υπέρ της ευρύτερης διάδοσης της πυρηνικής ενέργειας.

Πετρέλαιο, αέριο και άνθρακας αντιπροσωπεύουν το 80% της ενέργειας που καταναλώνεται στον κόσμο, παρά τη συνεχή αύξηση των τιμών τους. Εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι μέσα στις τρεις επόμενες δεκαετίες το πετρέλαιο και το αέριο θα φθάσουν στο ανώτερο σημείο παραγωγής τους, καθώς, στη συνέχεια, τα κοιτάσματά τους θα αρχίσουν να εξαντλούνται.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ προέτρεψε τους συμπατριώτες του σε μια δημόσια συζήτηση για την ανάγκη στροφής στην πυρηνική ενέργεια, ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Τιερί Μπρετόν παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του τους άξονες μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Αυτό που διακυβεύεται, είπε, είναι "η εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ των τριών στόχων κάθε υπεύθυνης πολιτικής: ασφάλεια στην προμήθεια ενέργειας, συνυπολογισμός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ανταγωνιστικότητα".

Με την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στα ύψη, την πρόσφατη ρωσοουκρανική κρίση που διασάλευσε την προμήθεια πολλών ευρωπαϊκών χωρών και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, στους κόλπους των "25" άρχισε να διαφαίνεται μια συναίνεση ως προς την ανάγκη κοινής πολιτικής, όπως άλλωστε τόνισε πρόσφατα, εκ μέρους της αυστριακής προεδρίας, ο καγκελάριος Σιούσελ. Μέχρι τώρα η κοινή ενεργειακή πολιτική περιοριζόταν στην απελευθέρωση των ευρωπαϊκών αγορών αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, παρά την αντίθεση σημαντικής μερίδας της κοινής γνώμης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας κοινοποίησε χθες η Κομισιόν, το 47% των Ευρωπαίων πολιτών εκτιμά πως οι αποφάσεις για θέματα ενεργειακής πολιτικής "πρέπει να λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό και όχι σε εθνικό επίπεδο".

Κατά τον Τιερί Μπρετόν, "καμία τεχνολογία και καμία μέθοδος δεν πρέπει να αποκλειστεί εκ προοιμίου", συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής, η οποία παράγει το 34% της ενέργειας που καταναλώνει η Ευρώπη. Ευρωπαϊκή πηγή, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι η γαλλική πρωτοβουλία έγινε μάλλον ευμενώς δεκτή, αν και κατά τη σύντομη χθεσινή συζήτηση επί του θέματος μόνο η Πολωνία έσπευσε να τονίσει την ανάγκη ενεργειακής αλληλεγγύης των "25". Ωστόσο, και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο τόνισε χθες ότι "ακόμη και η πυρηνική ενέργεια δεν πρέπει να αποκλειστεί από τη συζήτηση".

Οι διαφωνίες

Το θέμα της πυρηνικής ενέργειας διχάζει εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες τους Ευρωπαίους. Περισσότεροι αρνητικοί εμφανίζονται οι Γερμανοί, εκ των οποίων μόνο το 12% είναι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, ενώ οι περισσότεροι είναι υπέρ των ήπιων και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή. Σύμφωνα με την Κομισιόν, όμως, αυτές οι μορφές ενέργειας "δεν περπατούν". Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις τους, οι "25" βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά από το διακηρυγμένο στόχο να πετύχουν ως το 2010 το 12% της ενέργειας που καταναλώνουν να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Σύμφωνα με τις γαλλικές απόψεις, παρά την περιβαλλοντική σημασία των ανανεώσιμων πηγών, το κόστος παραγωγής ενέργειας τέτοιας μορφής παραμένει υπερβολικά υψηλό, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η υποκατάσταση των παραδοσιακών ενεργειακών πηγών.