Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( σχολές του δπθ σε αλεξανδρούπολη, δράμα και καβάλα :: 1/2/2006 19:18:06) 

Σχολές του ΔΠΘ σε Αλεξανδρούπολη, Δράμα και Καβάλα

Σχολές με αντικείμενο τις τέχνες, τον πολιτισμό και την νοσηλευτική προτείνει να δημιουργηθούν σε τρεις πόλεις η σύγκλητος του Δημοκρίτειου

Το πράσινο φως για τη διεύρυνση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) άναψε χθες η σύγκλητος προτείνοντας τη δημιουργία Νοσηλευτικής σχολής στην Αλεξανδρούπολη.

Την πρόταση, την οποία είχε καταθέσει πριν από περίπου δύο μήνες ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Αλεξανδρής, υιοθέτησε η σύγκλητος αφού, όπως ανέφερε ο πρύτανης Αθανάσιος Καραμπίνης, είναι δυνατή η λειτουργία και τρίτης νοσηλευτικής σχολής στην περιοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα της συγκλήτου, αφού "πρόκειται για μια σχολή που δεν παράγει ανέργους".

Στην πρότασή του ο κ. Αλεξανδρής είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως "λόγω του ότι υπάρχει ήδη στην περιοχή η Ιατρική σχολή αλλά και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο και μπορεί να υπάρξει συνεργασία με το επιστημονικό δυναμικό της σχολής, θα ήταν σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα η λειτουργία και η ανάπτυξη μιας νοσηλευτικής σχολής πανελληνίου επιπέδου". Σύμφωνα με τον ίδιο, η λειτουργία του νέου τμήματος μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων νοσηλευτικών υπηρεσιών στο νοσοκομείο, καθώς και στην εισροή πόρων στο νομό Έβρου. Υπολογίζεται πως μόνο από το τμήμα νοσηλευτικής του πανεπιστημίου Αθηνών αποφοίτησαν 1.300 φοιτητές, αριθμός ικανός να δώσει νέα ώθηση στην τοπική οικονομία, ενώ σύμφωνα με τη σύγκλητο θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του παλαιού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Οι πρυτανικές αρχές πρότειναν την επέκταση του πανεπιστημίου σε Δράμα και Καβάλα. Δύο νέες σχολές προτείνεται να δημιουργηθούν στη Δράμα, με αντικείμενο σπουδών τις τέχνες και τον πολιτισμό. Σύμφωνα με τον κ. Καραμπίνη, δρομολογείται και η ίδρυση δύο σχολών στην Καβάλα με αντικείμενο τη φυσική και τα μαθηματικά.

Όσον αφορά τις ανησυχίες για τη δημιουργία άνεργων αποφοίτων, ο κ. Καραμπίνης υπήρξε κατηγορηματικός: "Μέσα από το στρατηγικό σχεδιασμό επιδιώκουμε οι αποφάσεις μας να είναι τέτοιες, ώστε οι φοιτητές των τμημάτων να έχουν επαρκή επιστημονική κατάρτιση και σίγουρη δουλειά". Επιπλέον δρομολογείται συνεργασία με πανεπιστήμια της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ