Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( η αξιολόγηση θα γίνει! :: 8/2/2006 21:41:36) 

"Εγώ δεν δέχομαι ότι υπάρχει αντίδραση πανεπιστημίων. Θέλω να δω ποια είναι τα όργανα που αποφάσισαν και με ποια νόμιμη σύνθεση δεν θα ακολουθήσου τους νόμους", είπε η κ. Γιαννάκου. ΑΠΕ/ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ

Κατηγορηματική η υπουργός Παιδείας για την εφαρμογή του νόμου στην ανώτατη εκπαίδευση

Η αξιολόγηση θα γίνει!

Της ΦΙΛΟΜΗΛΑΣ ΔΗΜΟΛΑΪΔΟΥ

Ο νόμος για την αξιολόγηση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα εφαρμοστεί έτσι κι αλλιώς και παρά τις οποιεσδήποτε διαμαρτυρίες, διατυμπάνισε χθες η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, μιλώντας στους ανταποκριτές ξένου Τύπου.

Ήδη έχει εγκριθεί από τη Βουλή η πρόταση του ΥΠΕΠΘ για τον πρόεδρο της αρχής αξιολόγησης Σπύρο Αμούργη, ο οποίος άμεσα θα αναλάβει δράση, στέλνοντας επιστολές στους άμεσα ενδιαφερόμενους, προκειμένου να συγκροτηθεί η αρχή σε σώμα. "Εγώ δεν δέχομαι ότι υπάρχει αντίδραση πανεπιστημίων. Θέλω να δω ποια είναι τα όργανα που αποφάσισαν και με ποια νόμιμη σύνθεση δεν θα ακολουθήσουν τους νόμους. Θεωρώ πρωτοφανές και αντιδημοκρατικό να υπάρχει όργανο, το οποίο ισχυρίζεται ότι δεν ακολουθεί τους νόμους του κράτους και μάλιστα εν δημοκρατία", τόνισε η κ. Γιαννάκου.

Αναφερόμενη στα αιτήματα της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ σχετικά με την αύξηση κονδυλίων για την παιδεία η υπουργός υποστήριξε πως "το σύστημα που παραλάβαμε όσα χρήματα και αν του έβαζες δεν επρόκειτο να έχει αποτέλεσμα. Ζητούν πολλά χρήματα για ένα σύστημα που έχει αποδειχτεί αναποτελεσματικό. Οι εκπαιδευτικοί που τα λένε αυτά καλό είναι να ελέγχονται οι ίδιοι και να αξιολογούνται". Σχετικά με τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει σχολίασε ότι ζούμε σε δημοκρατική κοινωνία, αλλά εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή.

Τον Ιούνιο ο νόμος-πλαίσιο

Τον Ιούνιο, όπως σημείωσε η υπουργός, θα ολοκληρωθεί η πρόταση νόμου για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Θεωρεί ότι ο νόμος-πλαίσιο θα είναι αποτέλεσμα δημιουργικού διαλόγου μεταξύ όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και όχι μόνο.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΥΠΕΠΘ, θα είναι η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ήδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή, υπό τον ειδικό γραμματέα του ΥΠΕΠΘ, κ. Κυριαζή, η οποία έχει κάνει μια πρώτη συζήτηση, ενώ παράλληλα το ΥΠΕΠΘ έχει αποτυπώσει όλα τα συστήματα που υπάρχουν στον κόσμο. Πάντως, όπως διευκρίνισε η υπουργός, οι μαθητές θα έχουν τρία χρόνια για να προετοιμαστούν για το σύστημα που τελικά θα επιλεχτεί.

Τέλος, για τα μη κρατικά πανεπιστήμια τόνισε ότι "δύο πράγματα δεν θα συμβούν με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: να υπάρχει δυνατότητα για ιδιωτικά πανεπιστήμια που δεν θα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες, όπως ακριβώς συμβαίνει στα δημόσια, και να μην υπάρχουν κριτήρια εισαγωγής και φοίτησης".