Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Τσάβες κατά Ράις

Mε το σκληρότερο τρόπο απάντησε χθες στις επικρίσεις, που πρόσφατα διατύπωσε εναντίον του η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες. Διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του ότι δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη οποιαδήποτε επίθεση δέχεται από την Ουάσιγκτον, ο Τσάβες προειδοποίησε μέσω της εβδομαδιαίας ραδιοτηλεοπτικής εκπομπής του "Αλό Πρεσιδέντε", λέγοντας "μην τα βάζεις μαζί μου, κοπελιά" και κατέληξε: "Αυτή άρχισε πάλι να με εκνευρίζει. Σου στέλνω ένα φιλάκι Κοντολίζα ή Κοντολένσια (σ.σ. συλλυπητήρια στα ισπανικά), όπως σε ονομάζω εγώ". Στη συνέχεια κατηγόρησε για ακόμη μία φορά την αμερικανική κυβέρνηση ότι χρηματοδοτεί τα κόμματα και τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης με σκοπό να τον ανατρέψουν.

ΣΟΜΑΛΙΑ

Στα πρόθυρα εμφυλίου

Για τρίτη συνεχή ημέρα συνεχίστηκαν χθες στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου οι σφοδρές συγκρούσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν στοιχίσει το θάνατο σε 60 ανθρώπους, οι περισσότεροι άμαχοι. Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν από μία διένεξη του πανίσχυρου πολέμαρχου Μοχάμεντ Κανιάρε Αφράχ, που είναι σήμερα υπουργός, και των Ισλαμικών Δικαστηρίων, τα οποία κατηγορεί ότι έχουν σχέση με την Αλ Κάιντα, ενώ απειλεί και τα μέλη τους με σύλληψη και παράδοση στις αμερικανικές δυνάμεις. Στο Μογκαντίσου έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία, έχουν διακοπεί όλες οι επικοινωνίες, ενώ έχουν πυρποληθεί και τμήματα της κεντρικής αγοράς Μπακάρα.

ΝΙΓΗΡΙΑ

Κλιμακώνεται η ένταση

Κλιμακώνεται η ένταση στη Νιγηρία εξαιτίας της εξέγερσης των φυλών, που κατοικούν στο πλούσιο σε πετρέλαιο Δέλτα του Νίγηρα, μετά την απαγωγή εννέα εργαζομένων σε πετρελαϊκή εταιρεία δυτικών συμφερόντων το περασμένο Σάββατο αλλά και την ανατίναξη ενός αγωγού πετρελαίου και ενός μικρού πολεμικού σκάφους χθες. Οι αντάρτες της οργάνωσης για τη Χειραφέτηση του Δέλτα του Νίγηρα απειλούν τώρα να σκοτώσουν τους ομήρους και έδωσαν διορία έως την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου οι ξένες εταιρείες και οι εργαζόμενοί τους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αποτέλεσμα της δράσης τους είναι να έχουν περιοριστεί κατά 20% οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Νιγηρία και να έχουν αυξηθεί οι διεθνείς τιμές πετρελαίου.