Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Την ανάπτυξη τεθωρακισμένων δυνάμεων σε ορισμένα τμήματα της Βαγδάτης διέταξε ο υπουργός Άμυνας του Ιράκ και έδωσε εντολή στον στρατηγό Αμπντέλ Αζίζ Μοχάμαντ να συλλαμβάνονται όλοι οι ένοπλοι. Το μέτρο έχει στόχο να καθησυχάσει τον πληθυσμό μετά τις βιαιότητες των τελευταίων ημερών, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 140 ανθρώπους, μετά την ανατίναξη ενός σιιτικού μαυσωλείου στη Σαμάρα. "Ο υπουργός έδωσε τη διαταγή να αναπτυχθούν τεθωρακισμένες δυνάμεις, με υψωμένη την ιρακινή σημαία που συμβολίζει την ενότητα, στα τμήματα της Βαγδάτης, όπου οι δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών δεν είναι παρούσες", δήλωσε ο στρατηγός Μοχάμαντ. Σύμφωνα με τον Ιρακινό στρατηγό, η κυβέρνηση διέταξε επίσης να συλλαμβάνονται "όλοι όσοι φέρουν όπλα, ανεξαρτήτως πολιτικού ή θρησκευτικού κόμματος".

Αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν και χθες. Επίθεση με όλμο στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό δεκατριών στη Σοάλα, μια περιφέρεια στη δυτική Βαγδάτη, όπου κυριαρχούν οι σουνίτες. Σε έκθεση του κέντρου αναλύσεων International Crisis Group (ICG) τονίζεται ότι το Ιράκ θα αποφύγει τη διολίσθηση σε εμφύλιο πόλεμο μόνον εάν γίνουν σοβαρά βήματα για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αν αλλάξει το σύνταγμα και αν σταματήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής των συνηγόρων του Σαντάμ, Χαλίλ αλ Ντουλάιμι, ο πρώην Ιρακινός πρόεδρος εδώ και μία εβδομάδα έχει διακόψει την απεργία πείνας. Ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε αρχίσει απεργία πείνας στις 11 Φεβρουαρίου μαζί με τους επτά συγκατηγορούμενούς του, την οποία σταμάτησαν στις 22 του ίδιου μήνα.