Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Θα συνεχιστούν και σήμερα στη Μόσχα οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα χωρίς μέχρι στιγμής να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες της "καταρχήν συμφωνίας" που επιτεύχθηκε ήδη, η οποία θα διευκολύνει την αποφυγή μιας διεθνούς κρίσης.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έχει συνάψει μια καταρχήν συμφωνία με τη Ρωσία για τη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας εμπλουτισμού ουρανίου στο ρωσικό έδαφος, ενώ ο αρχηγός της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ απαίτησε χθες ως αντιστάθμισμα από την Τεχεράνη ένα μορατόριουμ για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο Ιράν. Ο Λευκός Οίκος, σχολιάζοντας την καταρχήν συμφωνία Μόσχας - Τεχεράνης, εξέφρασε το σκεπτικισμό του για την καλή πίστη του Ιράν.

Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα απασχόλησε και τις συνομιλίες που είχαν χθες στο Τόκιο Ιρανοί και Ιάπωνες αξιωματούχοι. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί δήλωσε από το Τόκιο πως είναι αδύνατον για τη χώρα του να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμά της, σημειώνοντας ότι "η πυρηνική ανάπτυξη του Ιράν έγκειται στην πειραματική έρευνα. Είναι συνεπώς αδύνατο να σταματήσει πάλι".

Κατά τις συνομιλίες του με τον Ιάπωνα ομόλογό του Τάρο Άσο, ο Ιρανός υπουργός επανέλαβε πως "το Ιράν δεν έχει την πρόθεση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα".

Η Ιαπωνία, η οποία σήμερα αγοράζει περίπου 500.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου την ημέρα, εξακολουθεί να διατηρεί άριστες σχέσεις με την ισλαμική δημοκρατία και οι Ιάπωνες διπλωμάτες θέλουν να πιστεύουν πως το γεγονός αυτό τους προσφέρει έναν προνομιακό ρόλο στη διαδικασία για την εκτόνωση της κρίσης που έχει προκαλέσει το ιρακινό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στις 6 Μαρτίου θα συνεδριάσει το ειδικό σώμα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και θα εξετάσει την τελευταία έκθεση για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν. Από την κατάληξη αυτής της συνεδρίασης θα εξαρτηθεί εάν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θα πιέσουν τον ΟΗΕ να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν.