Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τις έντονες αντιδράσεις των Σέρβων έχουν προκαλέσει όσα μετέφερε ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Τζον Σόγιερς, κατά της επαφές που είχε στην Πρίστινα με πολιτικούς εκπροσώπους των Αλβανών και των Σέρβων, δηλώνοντας ότι ήδη έχει ληφθεί η απόφαση για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Τζον Σόγιερς, που συμμετέχει στις εργασίες της Ομάδας Επαφής, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Έχουμε καθορίσει τις παραμέτρους για το οριστικό καθεστώς, θέλουμε ένα πολυεθνικό Κόσοβο που θα σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και μία λύση που θα είναι σύμφωνη με τη βούληση της πλειοψηφίας του λαού". Ο Βρετανός διπλωμάτης εξέφρασε την άποψη ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου θα δημιουργήσει κλίμα σταθερότητας στην περιοχή και κάλεσε τους Σέρβους να αποδεχθούν αυτήν την προοπτική. Τις απόψεις αυτές ο Τζον Σόγιερς δεν δίστασε να επαναλάβει και στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των Σέρβων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Οι δηλώσεις του πολιτικού διευθυντή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τη σερβική πλευρά, τόσο στο Βελιγράδι όσο και στην Πρίστινα. Οι εκπρόσωποι της σερβικής κυβέρνησης απείλησαν ότι θα αποχωρήσουν από την διαπραγματευτική ομάδα. Σύμφωνα με το μέλος της σερβικής διαπραγματευτικής ομάδας Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, "εάν αυτή είναι η άποψη όλης της Ομάδας Επαφής, τότε το Βελιγράδι θα πρέπει να επανεξετάσει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις". Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας Τζόρτζε Τοντόροβιτς χαρακτήρισε τη δήλωση του Βρετανού διπλωμάτη "πρόωρη και ανάρμοστη", ενώ ο ηγέτης του εθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Τόμισλαβ Νίκολιτς ζήτησε "τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία".

Η πρόεδρος του Συντονιστικού Κέντρου Κοσόβου Σάντα Ράσκοβιτς Ίβιτς δήλωσε και αυτή ότι το Βελιγράδι θα πρέπει να επανεξετάσει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες για το μέλλον του Κοσόβου, εάν αποδειχθεί ότι όντως η Ομάδα Επαφής έχει ήδη αποφανθεί υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου. Η αντιπρόεδρος του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου του Κοσόβου Ράντα Τραΐκοβιτς προειδοποίησε ότι "εάν ανεξαρτητοποιηθεί το Κόσοβο στην περιοχή, θα δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή "Μέση Ανατολή", αφού η Σέρβοι θα υιοθετήσουν την πρακτική των Εβραίων στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν το Ισραήλ".

Ο διάδοχος του Ρουγκόβα

Εν τω μεταξύ, το Δημοκρατικό κόμμα του αποβιώσαντα στις 21 Ιανουαρίου προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα ανακοίνωσε χθες ότι όρισε διάδοχό του στη προεδρία του Κοσσυφοπεδίου τον Φατμίρ Σεϊντίου. Ο 54χρονος Σεϊντίου, γραμματέας του Δημοκρατικού κόμματος, είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Ιστορία και Διδασκαλία του Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Πρίστινα και θεωρείται μετριοπαθής.