Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( αίτημα μιλόσεβιτς να μεταβεί στη ρωσία για λόγους υγείας :: 13/1/2006 21:23:48) 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Αίτημα Μιλόσεβιτς να μεταβεί στη Ρωσία για λόγους υγείας

Έως τις 18 Ιανουαρίου ζήτησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να κατατεθούν οι εγγυήσεις της Ρωσίας, ώστε το Δικαστήριο να αποφασίσει για το αίτημα προσωρινής αποφυλάκισης του κατηγορούμενου πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόπμονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος ζήτησε να μεταβεί για θεραπεία στη Μόσχα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της ένωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου Τανγιούγκ, η εκπρόσωπος του Δικαστηρίου, Αλεξάντρα Μιλένοβ, γνωστοποίησε ότι δεν απεστάλη τίποτα στο Δικαστήριο ακόμη.

Οι διορισμένοι από το Δικαστήριο συνήγοροι του Μιλόσεβιτς, Στίβεν Κέι και Γκίλιαν Χίγκινς, οι οποίοι στις 20 Δεκεμβρίου του 2005 ζήτησαν την προσωρινή αποφυλάκιση του κατηγορούμενου, ανέφεραν ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τη χορήγηση εγγυήσεων από τη ρωσική κυβέρνηση.

Η εισαγγελία στην πρώτη απάντησή της στο αίτημα των συνηγόρων στις 22 Δεκεμβρίου επισήμανε ότι το δικαστικό συμβούλιο δεν μπορεί να είναι σίγουρο αν οι ρωσικές αρχές, ακόμη κι αν το επιθυμούν, είναι σε θέση να συλλάβουν τον Μιλόσεβιτς και να τον οδηγήσουν πίσω στη Χάγη σε περίπτωση που παραβιάσει τους όρους προσωρινής αποφυλάκισής του.

Τάντιτς κατά Κοστούνιτσα

Εν τω μεταξύ, στη Σερβία οι πολιτικές αντιθέσεις καλά κρατούν. Αυτή τη φορά σε ευθεία σύγκρουση βρίσκεται ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς με τον πρωθυπουργό Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα, με αφορμή τη σύνθεση του νεοσύστατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Σ' αυτό θέλει να προεδρεύει ο Σέρβος πρόεδρος, ενώ το προταθέν από την κυβέρνηση σχέδιο προβλέπει συμπροεδρία προέδρου και πρωθυπουργού, κάτι που οδηγεί τον Τάντιτς στη μη συμμετοχή.

Ο Τάντιτς ζητεί από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις αρμοδιότητές του, να προσεγγίσει το πρόβλημα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και να συγκροτήσει το Συμβούλιο, βάσει του μοντέλου που ισχύει στις γειτονικές χώρες, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία, και με το οποίο ο αρχηγός κράτους προεδρεύει του Συμβουλίου και υπογράφει όλες τις αποφάσεις μαζί με τον πρωθυπουργό.

Η απόφαση της κυβέρνησης της Σερβίας προβλέπει ότι τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας συγκαλούν από κοινού ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός, οι οποίοι εναλλάσσονται στην προεδρία του σώματος. Η απόφαση ελήφθη για τη δημιουργία του Συμβουλίου στο πλαίσιο εντατικοποίησης των προσπαθειών για τη σύλληψη υπόπτων για εγκλήματα πολέμου.