Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία συμφώνησαν ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η οποία συνεδριάζει αύριο, θα πρέπει να αναφέρει το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν στο Συμβούλιο. Η έκτακτη συνεδρίαση των διευθυντών της ΙΑΕΑ αύριο γίνεται προκειμένου να εξεταστεί εάν συντρέχουν λόγοι για την παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης, τουλάχιστον έως τον προσεχή Μάρτιο, οπότε θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, γεγονός που θεωρείται ότι εντάσσεται στο κλίμα συναίνεσης που τελικώς επιτεύχθηκε για "συνυπογραφή" της ανακοίνωσης από Ρωσία και Κίνα.

Σημειώνεται ότι της ανακοίνωσης είχε προηγηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -Γαλλίας, Ρωσίας, Κίνας, Βρετανίας και ΗΠΑ- με τη συμμετοχή και του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Τεχεράνης, με τον επικεφαλής της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας να απαντά ότι δεν υπάρχει νομική βάση για την παραπομπή της χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ως "το τέλος της διπλωματίας" χαρακτήρισε την τελευταία εξέλιξη και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν Αλί Λαριτζανί, ενώ ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας συμπλήρωσε ότι το Ιράν δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της Δύσης. "Η έρευνα και η ανάπτυξη είναι νόμιμο δικαίωμα του Ιράν και μη αναστρέψιμο", δήλωσε στην κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη παραμένει ανοικτή για "λογικές και εποικοδομητικές συνομιλίες" με την Ε.Ε. για το πυρηνικό της πρόγραμμα.