Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κατά της παρουσίας των ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη Ρωσία ξιφούλκησε για μία ακόμη φορά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, όπου αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και τα Βαλκάνια μέχρι την κρίση με τη Βρετανία με το θέμα των κατασκόπων και την οικονομία.

Για μία ακόμη φορά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ επεσήμανε ότι θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος για τη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια της χώρας, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει τη δράση σε "μαριονέτες" των ξένων δυνάμεων στη Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει επανειλημμένως αναφέρει ότι δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί στη χώρα του το παράδειγμα των "έγχρωμων" επαναστάσεων που συντάραξαν τα προηγούμενα χρόνια Ουκρανία και Γεωργία.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην ετήσια συνέντευξη Τύπου στο τελευταίο επεισόδιο με τους Βρετανούς πράκτορες εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η Βρετανία διατηρεί κατασκόπους στη Ρωσία, αλλά έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η υπόθεση κατασκοπείας δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ωστόσο έκανε γνωστό ότι δεν έχει την πρόθεση να απελάσει τους Βρετανούς πράκτορες και ότι προτιμά να είναι γνωστοί και να βρίσκονται υπό παρακολούθησιν.

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της ΜΚΟ "Ελσίνκι της Μόσχας", Λιουντμίλα Αλεξέγεβα, δήλωσε ότι θα μηνύσει τρία ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια "που την κατηγόρησαν ότι λαμβάνει χρήματα από Βρετανούς "κατάσκοπους".

Αισιοδοξία για οικονομία

Ο Πούτιν απέρριψε τις αιτιάσεις της Δύσης για το "δημοκρατικό έλλειμμα" στη χώρα του και τόνισε ότι η δυναμική οικονομία της Ρωσίας και η δέσμευση της χώρας του για τις διεθνείς επενδύσεις δικαιολογούν τη θέση της στην G8. "Κανείς δεν θέλει να γίνει η G8 μία συγκέντρωση… χοντρόγατων", είπε με αρκετή δόση χιούμορ.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι τώρα οι Ρώσοι ζουν καλύτερα από πριν, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και επωφελούνται της ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης, που γεμίζει με χρήματα τα κρατικά ταμεία.

Όσο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Πούτιν τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να βοηθά τους Παλαιστίνιους, παρά τη νίκη της οργάνωσης Χαμάς στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές, που αποτελεί "σοβαρό πλήγμα στις αμερικανικές προσπάθειες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής".

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΚΑΥΚΑΣΟΣ

Εστίες αποσταθεροποίησης

Η ανεξαρτησία στο Κόσοβο θα δημιουργούσε ένα "επικίνδυνο προηγούμενο" για την προβληματική περιοχή του Καυκάσου, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος "βλέπει" ανάλογες αποσχιστικές τάσεις σε επαρχίες του Καυκάσου, όπως η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία, που κέρδισαν την de facto ανεξαρτησία τους από τη Γεωργία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και πλέον υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

"Εάν κάποιος αναλογιστεί ότι μπορεί να δοθεί στο Κόσοβο καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας, τότε γιατί πρέπει να αρνηθούμε κάτι τέτοιο στους κατοίκους της Αμπχαζίας ή της Ν. Οσετίας;" αναρωτήθηκε ο Πούτιν.

"Η Τουρκία αναγνώρισε τη Βόρεια Κύπρο. Δεν θέλω να πω ότι η Ρωσία θα πράξει το ίδιο (για την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία), αλλά υπάρχουν τέτοια προηγούμενα", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αρχές της διευθέτησης των συγκρούσεων πρέπει να είναι "παγκόσμιες".

Τα σχόλια αυτά θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσουν δυσμενώς τις σχέσεις Μόσχας - Τιφλίδας, καθώς ήδη η Γεωργία κατηγορεί τη Ρωσία ότι υποστηρίζει τις αποσχισθείσες επαρχίες, που θεωρούνται διεθνώς ως τμήμα της Γεωργίας.