Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Συνεχίζεται στο μουσουλμανικό κόσμο ο αναβρασμός εναντίον των σκανδιναβικών χωρών μετά τη δημοσίευση σε έντυπα της Δανίας και της Νορβηγίας σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, που θεωρήθηκαν "βλάσφημα". Μετά τις διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, τις δημόσιες προτροπές για μποϊκοτάζ σκανδιναβικών προϊόντων και τις απειλές ένοπλων οργανώσεων για επιθέσεις εναντίον Δανών και Νορβηγών, οι αραβικές κυβερνήσεις ζήτησαν επισήμως την τιμωρία των "βλάσφημων" σκιτσογράφων.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των 17 χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, που συνήλθαν χθες στην Τύνιδα, κάλεσαν επισήμως τη Δανία να "τιμωρήσει αυστηρά" τους δράστες των 12 σκίτσων του Μωάμεθ, τα οποία πρώτη δημοσίευσε στις 30 Σεπτεμβρίου 2005 η εφημερίδα της Κοπεγχάγης "Jyllands-Posten" και αναδημοσίευσε στις 10 Ιανουαρίου το περιοδικό "Magazinet" του Όσλο. Παράλληλα οι Άραβες υπουργοί Εσωτερικών κάλεσαν την κυβέρνηση της Δανίας "να εγγυηθεί ότι δεν θα ξαναγίνει ποτέ στο μέλλον" ανάλογη προσβολή προς το Ισλάμ.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία μνεία της αναδημοσίευσης από το νορβηγικό περιοδικό, με αποτέλεσμα όλα τα πυρά να στραφούν εναντίον της Δανίας.

Οι 17 Άραβες υπουργοί τονίζουν "την ανάγκη σεβασμού του προφήτη και καταγγελίας του φανατισμού, της βίας και του ρατσισμού".

Κατά τη σύνοδο η Σαουδική Αραβία κάλεσε τις άλλες αραβικές χώρες να τη μιμηθούν και να ανακαλέσουν και αυτές τους πρεσβευτές τους από την Κοπεγχάγη και να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ δανέζικων προϊόντων. Πλήγμα στο διάλογο των πολιτισμών

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, ο Αιγύπτιος Αμρ Μούσα, στηλίτευσε το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός Τύπος εφαρμόζει πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, καθώς φοβάται να μην κατηγορηθεί για αντισημιτισμό, αλλά επικαλείται την ελευθερία του λόγου, όταν διακωμωδεί το Ισλάμ.

Ο Αμρ Μούσα τόνισε ότι η δημοσίευση και η αναδημοσίευση των επίμαχων σκίτσων αποτελούν "πρόκληση και παρεκτροπή πέραν των πλαισίων καλής συμπεριφοράς που υπαγορεύει ο διάλογος μεταξύ των πολιτισμών". Στο Ιράν και το Ιράκ κλήθηκαν χθες στα υπουργεία Εξωτερικών οι πρεσβευτές της Δανίας στην Τεχεράνη και τη Βαγδάτη, στους οποίους εκφράστηκε "καταδίκη" για τη δημοσίευση των σκίτσων. Παράλληλα το Σουδάν αρνήθηκε να δεχτεί στο έδαφός του τον υπουργό Άμυνας της Δανίας Σέρεν Γκάντε, ο οποίος επρόκειτο να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην αφρικανική αυτή χώρα, διαμαρτυρόμενο για την ίδια υπόθεση.

"Απορρίψαμε το αίτημα του Δανού υπουργού Άμυνας να επισκεφθεί το Σουδάν, διαμαρτυρόμενοι για τη δημοσίευση" των σκίτσων, δήλωσε ο Σουδανός υπουργός Άμυνας Αμπντέλ Ραχίμ Μοχάμαντ Χουσεΐν. "Σέβομαι τις πεποιθήσεις αλλά…"

Έπειτα από αυτές τις καταγγελίες αλλά και τις απειλές κατά της ασφάλειας των συμπατριωτών του και το επαπειλούμενο μποϊκοτάζ των προϊόντων της χώρας του ο Δανός πρωθυπουργός Άντερς Φογκ Ρασμούσεν δήλωσε χθες ότι η κυβέρνησή του "εξετάζει την υπόθεση αυτή με μεγάλη σοβαρότητα", προσθέτοντας ότι σημειώθηκε "τεράστια παραπληροφόρηση" και ότι για το λόγο αυτό ζήτησε από τους διπλωματικούς εκπροσώπους της Δανίας να δραστηριοποιηθούν, για να αποκατασταθούν οι παρεξηγήσεις.

"Προσωπικά τρέφω τόσο μεγάλο σεβασμό προς τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων, ώστε δεν θα μπορούσα ποτέ να παρουσιάσω τον Μωάμεθ, τον Ιησού ή άλλες θρησκευτικές μορφές με τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προσβλητικός", επισήμανε ο Δανός πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι "υπάρχει ελευθερία του Τύπου στη Δανία, όπου τα ΜΜΕ είναι ελεύθερα και ανεξάρτητα και μόνα τους αποφασίζουν ποια σκίτσα θέλουν να δημοσιεύσουν".

Στο Όσλο τέλος το περιοδικό "Magazinet" εξέφρασε χθες τη "λύπη" του προς όσους προσέβαλε η αναδημοσίευση των επίμαχων σκίτσων, χωρίς ωστόσο να ζητήσει συγγνώμη, όπως αξιώνουν πολλοί μουσουλμάνοι.