Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Το θέμα των πτήσεων της CIA για τη μεταφορά κρατουμένων ύποπτων για τρομοκρατία επανέρχεται στο προσκήνιο της βρετανικής πολιτικής ζωής μετά τη δημοσίευση μνημονίου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών σε περιοδικό, το οποίο θέτει σε αμφισβήτηση την επίσημη βρετανική εκδοχή σχετικά με τη χρησιμοποίηση του βρετανικού εδάφους.

Την πιθανότητα οι ΗΠΑ να χρησιμοποίησαν το βρετανικό έδαφος για τη μεταφορά κρατουμένων ύποπτων για τρομοκρατική δράση σε περισσότερες από τις δύο περιπτώσεις, τις οποίες έχει μέχρι σήμερα επισήμως παραδεχθεί το Λονδίνο, αναφέρεται σε κυβερνητικό μνημόνιο που δημοσιεύεται στο περιοδικό "New Statesman".

Χθες η βρετανική αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση. "Τα στοιχεία που έχουμε ανακαλύψει μέχρι στιγμής οδηγούν στο συμπέρασμα πως είναι πιθανόν να υπήρξαν περισσότερες από τις δύο περιπτώσεις, στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων", αναφέρεται στο μνημόνιο που φέρει ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου και απευθύνεται από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών στην Ντάουνιγκ Στριτ. Αναφέρει ακόμη ότι πιθανότατα η πρακτική αυτή είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ουσιαστικά διαψεύδει τις προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2005 ο Τζακ Στρο είχε δηλώσει σε γραπτή του απάντηση προς τη Βουλή των Κοινοτήτων ότι δεν έχει περιέλθει εις γνώσιν του αίτηση των Αμερικανών για τη χρησιμοποίηση του βρετανικού εδάφους για τη μεταφορά κρατουμένων ύποπτων για τρομοκρατική δράση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και είχε αναφερθεί μόνο σε δύο αιτήσεις χρησιμοποίησης του βρετανικού εδάφους για τη μεταφορά κρατουμένων στις ΗΠΑ το 1998.

"Αυτό το μνημόνιο απαιτεί εξηγήσεις από το Φόρεϊν Όφις", δήλωσε ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών του Συντηρητικού Κόμματος Ουΐλιαμ Χεγκ, ενώ ο Μένζις Κάμπελ, ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε στο ΒΒC: "Φαίνεται πως υπάρχουν σοβαρές ανακρίβειες στην εκδοχή της κυβέρνησης". Γι' αυτό ζήτησε από τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του κοινοβουλίου.

Η Διεθνής Αμνηστία είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι πτήσεις της CIA για τη μεταφορά υπόπτων σε χώρες που εφαρμόζονται βασανιστήρια χρησιμοποίησαν βρετανικά αεροδρόμια και έχει καλέσει τον Τόνι Μπλερ να ξεκινήσει έρευνα, πράγμα ωστόσο που ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει αρνηθεί.

Έρευνα από το ευρωκοινοβούλιο

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τη λίστα των μελών της προσωρινής επιτροπής που θα ασχοληθεί με τις παράνομες μεταφορές και κρατήσεις φυλακισμένων από τη CIA. Σύμφωνα με την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της 12ης Ιανουαρίου, η επιτροπή έχει 46 μέλη με εκπροσώπους από όλες τις πολιτικές ομάδες του κοινοβουλίου και αποστολή έχει μεταξύ άλλων να απαντήσει στα δύο κύρια ερωτήματα: Υπάρχουν ή όχι κέντρα κράτησης της CIA στην Ευρώπη και η CIA χρησιμοποίησε ευρωπαϊκά αεροδρόμια για τη μεταφορά ύποπτων για τρομοκρατικές ενέργειες σε χώρες που θα μπορούσαν να υποβληθούν σε βασανιστήρια;