Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΖΑΚ ΣΑΝΤΕΡ

Ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάλλεται αυτές τις μέρες πανταχόθεν. Του προσάπτουν ατασθαλίες στους κόλπους της Επιτροπής, αλλά και οικογενειακά σκάνδαλα. Ο ίδιος πέρασε χθες στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας ότι έγινε στόχος ενορχηστρωμένης επιχείρησης σπίλωσης της υπόληψής του.

Ο Ζακ Σαντέρ χαρακτηρίζει "απολύτως φανταστικά" τα δημοσιεύματα της βελγικής εφημερίδας "Σουάρ", σύμφωνα με τα οποία η οικογένειά του είναι αναμεμειγμένη σε πολυσχιδείς και ασαφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες, ασυμβίβαστες με την ιδιότητα του κορυφαίου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ίδιος, κατά τα δημοσιεύματα, είναι επίτιμος πρόεδρος μιας υπεράκτιας (offshore) εταιρίας, ο γιος του είναι σύμβουλός της ίδιας εταιρίας, ενώ η σύζυγός του φέρεται να επιδίδεται σε οικονομικές συναλλαγές σε κοινοτικό επίπεδο. Ο Ζακ Σαντέρ διαβεβαίωσε ότι δεν έχει αρχίσει εις βάρος του καμία προκαταρκτική έρευνα της εισαγγελίας του Λουξεμβούργου, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, ενώ τονίζει ότι είναι έτοιμος να καταθέσει ενόρκως πως είναι αμέτοχος των δραστηριοτήτων που του αποδίδονται.

Παράλληλα, ο Ζακ Σαντέρ υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το αξίωμά του, παρά το θόρυβο για την ανάμειξη δύο επιτρόπων, της Γαλλίδας Εντίτ Κρεσόν και του Ισπανού Μανουέλ Μαρίν σε υποθέσεις οικονομικών ατασθαλιών και εξυπηρέτησης "ημετέρων". Όπως είναι γνωστό, την ερχόμενη εβδομάδα, το ευρωκοινοβούλιο θα ψηφίσει επί της προτάσεως μομφής που κατέθεσε εναντίον της Επιτροπής η ομάδα των Φιλελευθέρων. Ο συσχετισμός δυνάμεων στο ευρωκοινοβούλιο καθιστά περίπου σίγουρη την απόρριψη της πρότασης μομφής. Όμως, και μόνο η κατάθεσή της και ο θόρυβος που προκλήθηκε καθιστά άβολη τη θέση του Ζακ Σαντέρ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες για ατασθαλίες μελών της, ενώ ο ίδιος ο Ζακ Σαντέρ τις χαρακτήρισε "ανυπόφορες". Αντίθετα, είπε, η Επιτροπή εργάσθηκε με επιτυχία και αποτελεσματικότητα για το ομαλό πέρασμα στο ευρώ, "ένα στοίχημα που κερδήθηκε". Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι θα ασκήσει κανονικά τα καθήκοντά του μέχρι το τέλος της θητείας του, στις 6 Ιανουαρίου του 2000. Για μετά, οι ηγέτες των "15" είναι αυτοί που θα αποφασίσουν…