Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Και δεύτερο Γκουαντανάμο φαίνεται πως δημιουργούν οι ΗΠΑ, καθώς σε αυτήν την οδό φαίνεται πως βαδίζει και μία άλλη φυλακή, αυτή που διατηρούν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Μπαγκράμ του Αφγανιστάν, όπως τονίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Τάιμς της Νέας Υόρκης".

"Την ώρα που βοά ο κόσμος για το μέλλον του αμερικανικού κέντρου κράτησης στο Γκουαντανάμο, στην Κούβα, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν επεκτείνει διακριτικά μία άλλη φυλακή, λιγότερο ορατή, στο Αφγανιστάν, όπου σήμερα κρατούνται περίπου 500 ύποπτοι για τρομοκρατία σε συνθήκες ακόμη πιο επισφαλείς, για άγνωστο χρονικό διάστημα και χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία", τονίζεται στο άρθρο της εφημερίδας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, συχνά οι Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν χαρακτηρίσει τη βάση του Μπαγκράμ, την κυριότερη των δυνάμεών τους στο Αφγανιστάν, ως "κέντρο προσωρινής κράτησης". Έχουν τονίζει πως οι περισσότεροι κρατούμενοι είναι Αφγανοί, οι οποίοι ενδέχεται τελικώς να αφεθούν ελεύθεροι στο πλαίσιο μίας αμνηστίας ή να μεταφερθούν σε αφγανική φυλακή, η οποία θα κατασκευασθεί με αμερικανική βοήθεια.

Ωστόσο, οι κατάδικοι αυτοί έχουν καταλήξει να κρατούνται στο Μπαγκράμ δύο ή τρία χρόνια. Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στο Γκουαντανάμο, δεν έχουν δικαίωμα να προσλάβουν δικηγόρο ούτε να γνωρίζουν τις κατηγορίες που εκκρεμούν εις βάρος τους, πέρα από κάποιους χαρακτηρισμούς τους ως "εχθρικούς πολεμιστές", υπογραμμίζεται στο άρθρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπεύθυνος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο οποίος πρόσφατα μετέβη στο Αφγανιστάν, ανέφερε πως "ποτέ δεν είχε προβλεφθεί πως το Μπαγκράμ θα κατέληγε να γίνει κέντρο μακράς κράτησης και να αποτελεί σήμερα φυλακή χωρίς χρήματα και χωρίς τις απαραίτητες υποδομές".

Η εφημερίδα περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούν στη φυλακή ως πρωτόγονες, ενώ επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές αναφέρει πως ο αριθμός των κρατούμενων στο Μπαγκράμ αυξήθηκε από 100 στις αρχές του 2004 σε 600 το 2005.

Συγκρίνοντας μάλιστα το Μπαγκράμ με το Γκουαντανάμο, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως "όποιος έχει δει το Μπαγκράμ θα σας πει πως είναι τρισχειρότερο".

Εικόνα από τον τηλεοπτικό σταθμό "Αλ Αραμπίγια" δείχνει καπνό να βγαίνει από το σημείο όπου οι αστυνομικοί πολιόρκησαν τους ύποπτους. REUTERS

Μακελειό με πέντε νεκρούς στη Σαουδική Αραβία

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας σκότωσαν χθες πέντε ύποπτους που πιστεύεται πως συνδέονταν με την επίθεση της Αλ Κάιντα σε μεγάλη πετρελαϊκή εγκατάσταση. Οι Σαουδάραβες αστυνομικοί πολιόρκησαν τους ύποπτους σε βίλα στο προάστιο Χάμρα στο ανατολικό Ριάντ, όπου διαμένουν και πολλοί Δυτικοί. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αστυνομικοί απέκλεισαν την περιοχή και περικύκλωσαν την κατοικία. Η επιχείρηση διήρκεσε δύο ώρες και κατέληξε στο να σκοτωθούν όλοι οι άντρες που ήταν κρυμμένοι στη βίλα.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, οι ύποπτοι εντοπίστηκαν μέσω του Ίντερνετ, μετά την εμφάνιση σε ιστοσελίδα ανακοίνωσης, με την οποία η αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, την Παρασκευή, στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου στο Αμπκάικ. Από την εν λόγω επίθεση έχασαν τη ζωή τους δύο αστυνομικοί και δύο καμικάζι.