Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( επενδύσεις 127 εκατ. ευρώ από την ελλάδα στα βαλκάνια :: 12/1/2006 17:46:16) 

Στο πάνελ της εκδήλωσης διακρίνονται από αριστερά, ο νέος πρόεδρος του BAC for SEE Άλντο Φουμαγκάλι, ο επιχειρηματία Νίκο Ευθυμιάδη, ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας και ο επικεφαλής της έδρας Θεσσαλονίκης του Συμφώνου Σταθερότητας για τη ΝΑ Ευρώπη Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ η γραμματεία του Επιχειρηματικού Συμβουλίου για τη ΝΑ Ευρώπη

Επενδύσεις 127 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα στα Βαλκάνια

Της ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ

Πενήντα μία επενδύσεις ύψους 127 εκατ. ευρώ έχει χρηματοδοτήσει μέχρι σήμερα η Ελλάδα στα Βαλκάνια μέσω των αναπτυξιακών νόμων της.

Όπως σημείωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας, σε εκδήλωση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (BAC for SEE) με την ευκαιρία της μεταφοράς της γραμματείας του στη Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα έχει σηκώσει σημαντικό βάρος της οικονομικής προόδου στη Βαλκανική, όχι μόνο ως διαμεσολαβητής αλλά και ως πρωταγωνιστής. «Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί τόσο στην προσφορά εργασίας στους μετανάστες όσο και στις επενδύσεις στις γειτονικές χώρες», τόνισε, προσθέτοντας ότι ένα 10% του ενεργού πληθυσμού της χώρας είναι μετανάστες από τη Βαλκανική, ενώ χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί ή επεκταθεί στην περιοχή. «Φιλοδοξία όλων μας είναι να αποτελέσει η Νοτιοανατολική Ευρώπη έναν ενιαίο χώρο ελκυστικό για επενδύσεις», σημείωσε ο υφυπουργός.

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος του BAC for SEE Άλντο Φουμαγκάλι, επικεφαλής του ιταλικού ομίλου SOL -που διαδέχτηκε τον Έλληνα επιχειρηματία Νίκο Ευθυμιάδη- έθεσε επτά προτεραιότητες για το 2006: τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη Βαλκανική, τη διευκόλυνση των μεταφορών και του εμπορίου, τη δημιουργία υποδομών, τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την επίτευξη διαφάνειας, τη διασφάλιση των δημοκρατικών θεσμών και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Έκανε δε γνωστό πως το Φεβρουάριο το BAC for SEE θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, για να μεταφέρει το επιχειρηματικό μήνυμα που έχει λάβει από τα Βαλκάνια και να συζητήσει τρόπους για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του κατά το 2005, ο κ. Ευθυμιάδης, επίτιμος πλέον πρόεδρος, σημείωσε πως το BAC for SEE χρηματοδότησε πιλοτικά την εκπαίδευση 40 δημόσιων λειτουργών από τα Βαλκάνια, δράση που, αν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα οδηγήσει στη δημιουργία ειδικού ταμείου στις Βρυξέλλες για ανάλογα προγράμματα.

Ο επικεφαλής της έδρας Θεσσαλονίκης του Συμφώνου Σταθερότητας για τη ΝΑ Ευρώπη Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, αναφερόμενος στη μεταφορά της γραμματείας του BAC στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε πως ο ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Έρχαρτ Μπούσεκ διέθεσε στην έδρα αυτή σημαντικά καθήκοντα για την ανάπτυξη και τις υποδομές.

Το BAC for SEE αποτελεί το σκέλος του ιδιωτικού τομέα του Συμφώνου Σταθερότητας για τη ΝΑ Ευρώπη και αποτελείται από 45 εκπροσώπους διεθνών επιχειρήσεων με επενδύσεις και δράσεις στην περιοχή.