Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Την οργή των οικολογικών οργανώσεων προκάλεσε η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να ανάψει το πράσινο φως για γεώτρηση πετρελαίου σε μια περιοχή της Αλάσκας, που χρησιμοποιείται από τα αποδημητικά ζώα (όπως τα καριμπού) και πουλιά. Η απόφαση της κυβέρνησης Μπους ελήφθη τρεις εβδομάδες μετά την απόρριψη, από το Κογκρέσο, της ενεργειακής ανάπτυξης του γειτονικού Αρκτικού Εθνικού Καταφυγίου Άγριας Φύσης (ANWR). Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών έδωσε χθες την τελική έγκριση για την ανάπτυξη της περιοχής της λίμνης Τεσεκπούκ, ένα χρόνο αφού το Γραφείο Διαχείρισης Γης πρότεινε τη διενέργεια γεωτρήσεων στην εν λόγω περιοχή, η οποία βρίσκεται στα δυτικά του καταφυγίου άγριας φύσης στη Βόρεια Πλαγιά της Αλάσκας.

Τα 389.000 εκτάρια της Τεσεκπούκ προστατεύονταν από την αναζήτηση πετρελαίου από τα χρόνια της κυβέρνησης Ρέιγκαν. Το 1998, όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, "άνοιξε" κάποιες περιοχές της Βόρειας Πλαγιάς στη βιομηχανία πετρελαίου και πάλι η λίμνη Τεσεκπούκ έμεινε εκτός ορίων.

Το αρκτικό καταφύγιο άγριας φύσης έχει έκταση 19,6 εκατομμύρια εκτάρια, είναι, δηλαδή, πενήντα φορές μεγαλύτερο από την περιοχή της λίμνης.

Η Τεσεκπούκ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 125 χιλιομέτρων ανατολικά του σημείου Μπάροου, του βορειότερου σημείου της Αλάσκας, είναι η βιολογική "καρδιά" της περιοχής, σύμφωνα με την Ντόρα Νουκάπιγκακ, κάτοικο του χωριού Νουικσούτ, της πλησιέστερης κοινότητας στη λίμνη, όπου κατοικούν κατά κύριο λόγο Ινουί. "Είναι ο κήπος μας. Είναι το σημείο απ' όπου μαζεύουμε το φαγητό μας", ανέφερε.

Υπέρμαχοι της απόφασης της κυβέρνησης αναφέρουν πως η περιοχή είναι μια πλούσια πηγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, που είναι πολύτιμα για τις ΗΠΑ. Επιπλέον σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια της Ένωσης Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Αλάσκας Τζούντι Μπρέιντι, οι γεωτρήσεις, που θα πραγματοποιηθούν, θα προσελκύσουν περισσότερες εταιρείες στην Αλάσκα. "Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή την προοπτική", ανέφερε η Μπρέιντι.

Το Γραφείο Διαχείρισης Γης υπολογίζει ότι μπορούν να αντληθούν περίπου 1,5 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου. Σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία μίσθωσης της γης μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο, οι γεωτρήσεις ενδέχεται να αρχίσουν ακόμη και το χειμώνα του 2007-2008.

Καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα εξερευνήσεων στο ANWR, αυτή η νέα ευκαιρία αναμένεται να προσελκύσει τη βιομηχανία πετρελαίου. Όπως είπε ο Ανρί Μπισόν, διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Γης της Αλάσκας, "πιστεύουμε ότι θα εκδηλωθεί τεράστιο ενδιαφέρον. Πρόκειται για τη σημαντικότερη πετρελαϊκή προοπτική στη Βόρεια Πλαγιά, με δεδομένη την απουσία του ANWR".

Οι οικολογικές οργανώσεις εξέφρασαν τη μεγάλη απογοήτευσή τους για την εξέλιξη. "Πρόκειται βασικά για εκβιομηχανοποίηση ενός κρίσιμου φυσικού περιβάλλοντος άγριας φύσης, που θα έπρεπε να προστατεύεται με κάθε μέσο", ανέφερε ο διευθυντής του γραφείου της Αλάσκας της Κοινότητας Οντουμπόν. Σύμφωνα με τους επικριτές της αμερικανικής απόφασης, η περιοχή στα βόρεια της λίμνης αποτελεί τον τόπο, όπου κατοικούν οι χήνες κατά την κρίσιμη περίοδο που ρίχνουν τα φτερά τους, και η ανάπτυξη στην περιοχή ενδέχεται να προσελκύσει αρπακτικά.