Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΠΟΛ ΧΙΓΚΝΤΟΜ

Ο διευθυντής της Ιντερπόλ, Πολ Χίγκντομ, βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, όταν κηρύσσοντας χθες την έναρξη της τέταρτης διάσκεψης της διεθνούς αστυνομίας, διαπίστωσε ότι οι περισσότερες χώρες αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν την εκδήλωση, η οποία μάλιστα αφορά ένα από τα πλέον φλέγοντα θέματα του πλανήτη: τη διακίνηση της ηρωίνης. Σημαντική λεπτομέρεια, που εξηγεί το διεθνές μποϊκοτάζ, είναι ότι η Ιντερπόλ επέλεξε ως τόπο διεξαγωγής της διάσκεψης, την πρωτεύουσα της Βιρμανίας, Ραγκούν.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και πολλές άλλες δυτικές χώρες έκριναν ατυχέστατη την επιλογή της Βιρμανίας, το στρατιωτικό καθεστώς της οποίας όχι μόνο είναι ένα από τα στυγνότερα του πλανήτη, αλλά και θεωρείται ότι επιδίδεται σε συστηματικό εμπόριο ναρκωτικών. Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, η Βιρμανία παράγει το 90% του οπίου της Ασίας, αντιπροσωπεύοντας το 50% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ο διευθυντής της Ιντερπόλ, Πολ Χίγκντομ, εξέφρασε τη λύπη του που "ορισμένες χώρες αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν μια τόσο σημαντική εκδήλωση για πολιτικούς λόγους. Είναι κρίμα που ένα πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς ως μείζον, βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας λόγω της πολιτικής κατάστασης". Περνώντας στην αντεπίθεση, μάλιστα, υποστήριξε ότι η Βιρμανία είναι ο κατάλληλος τόπος μιας τέτοιας διεθνούς συνάντησης αστυνομικών, ώστε να ανταλλαγούν πληροφορίες μεταξύ αυτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του προβλήματος. Επί πλέον, η Ιντερπόλ θέλησε να υποβαθμίσει τον πολιτικό χαρακτήρα της διάσκεψης, τονίζοντας ότι είναι κυρίως "τεχνικού χαρακτήρα". Εμμέσως πλην σαφώς, όμως, στελέχη της Ιντερπόλ τονίζουν ότι με την επιλογή της Ραγκούν, η διεθνής αστυνομία επιθυμεί να ενθαρρύνει τις αρχές της Βιρμανίας στην υλοποίηση της επίσημης δέσμευσής τους να "ξεριζώσουν την παραγωγή οπίου μέσα στα επόμενα 15 χρόνια".

Όπως δήλωσε ο Χίγκντομ, η διάσκεψη, που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών με τη συμμετοχή 65 αντιπροσωπειών από 28 χώρες, εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος του ΟΗΕ για το διεθνή έλεγχο των ναρκωτικών και αποτελεί συνέχεια διεθνούς συνάντησης που έγινε πριν από ένα χρόνο, επίσης στη Ραγκούν.